Досегашният председател на парламента Петер Пелегрини, който е кандидат на управляващата коалиция за президент на Словакия, спечели балотажа на президентския вот, предадоха световните агенции, като се позоваха на почти пълните резултати от вота.

Свързани новини

08.04.2024 10:04

Пелегрини стана президент на Словакия

Видян 550 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Досегашният председател на парламента Петер Пелегрини, който е кандидат на управляващата коалиция за президент на Словакия, спечели балотажа на президентския вот, предадоха световните агенции, като се позоваха на почти пълните резултати от вота.

При преброени 99,8 процента от бюлетините Пелегрини получава 53,20 процента срещу 46,80 процента за проевропейския му опонент Иван Корчок, според данни, публикувани от Словашката статистическа служба. Анализатори очакваха по-малка разлика между двамата претенденти, но тези прогнози не се оправдаха.

"Това е голямо задоволство", заяви Пелегрини в реч пред симпатизантите си. "Искам да бъда президент, който ще защитава националните интереси на Словакия", подчерта той.

Пелегрини увери, че иска да направи всичко, за да може Словакия да остане на страната на мира, а не на страната на войната.

Кандидатът за президент на словашката опозиция Иван Корчок призна поражението си на вота и поздрави Пелегрини за постигнатата победа, предаде Ройтерс.

Корчок изрази надежда и че Пелегрини ще бъде независим президент и ще действа според собствените си убеждения и без да получава заповеди от друг, намеквайки по този начин за близките връзки между бъдещия президент и премиера Фицо, отбелязва Франс прес.

Корчок упрекна Пелегрини в непрозрачна кампания и заяви: "Както изглежда е възможно човек да стане президент на Словакия, като разпространява ненавист". По този начин той упрекна лагера на Пелегрини, че го е обрисувал по време на кампанията като "кандидат на войната", подкрепящ военното ангажиране на Словакия в Украйна.

Пелегрини е лидер на партията "Глас -социална демокрация". Той беше министър в предходните правителства на Фицо. Той дори го смени на премиерския пост през 2018 г., след като Фицо беше принуден да подаде оставка след протести, породени от убийството на разследващ журналист и годеницата му, припомня Асошиейтед прес.

Партията на Пелегрини влезе в управляващата коалиция на Фицо, съставена през октомври. Правителството преустанови военната помощ за Украйна.

Корчок, който е бивш посланик на Словакия в САЩ и Германия,  също и в НАТО и в ЕС, твърдо подкрепя членството на Словакия в тези две организации, отбелязва Асошиейтед прес. Корчок беше и яростен критик на правителството и е категорично проукраински настроен, допълва Франс прес. Той заяви, че не смята, че Украйна трябва да се откаже от част от територията си, за да постигне мир.

Фицо, който сега е премиер на Словакия, на два пъти се кандидатира също за президент, но не успя. Първо той беше  победен от Андрей Киска преди 10 години, а преди пет години от Зузана Чапутова, настоящия държавен глава.

Петер Пелегрини е бивш премиер, а от 15 юни официално ще встъпи в длъжност като президент на Словакия, след като победи на балотажа на президентските избори, обобщава Франс прес.

Пелегрини е почитател на автомобилите. Той има и разрешително за пилотиране на самолет.

В политически план Пелегрини е съюзник на популисткото правителство на Роберт Фицо, което е  благосклонно настроено към Русия.

Пелегрини е на 48 години. Досега беше председател на парламента. Подкрепян беше за президент от Фицо.

По време на кампанията Пелегрини се ангажира да обедини Словакия, която е разделена и която се нуждае от повече ведрост.

Според него политическата сцена е разделена между онези, които подкрепят продължаването на войната в Украйна на всяка цена и онези, които открито искат започване на преговори за мир.

"Аз спадам към последната категория", заяви Пелегрини за Франс прес преди изборите.

Пелегрини е икономист по образование. Той беше част от партията "Посока - социална демокрация" на Фицо и беше част от предишните кабинети на Фицо. През 2018 г. го наследи на премиерския пост.

През 2020 г. основа собствена партия "Глас - социална демокрация". Тя се класира на трето място на парламентарните избори миналата година и влезе в правителството на Фицо заедно с още една партия- крайнодясната Словашка национална партия.

Пелегрини е словак с италиански корени. Роден е на 6 октомври 1975 г. в Банска Бистрица. Баща му е монтьор, а майка му преподавателка.

"Бях омагьосан от света на баща ми, от миризмата на моторно масло, от автомобилите, тракторите, от мотоциклетите, разглобени на части", казва Пелегрини.

Той споделя, че едно време е искал да бъде машинист. "Много се интересувам от влаковете като цяло", допълва той.

На младини Пелегрини е бил част от танцова трупа. Той е свирил и на акордеон.

В личен план Пелегрини е ерген. Преди време беше наречен "най-сексапилният политик на Словакия" от женските списания.

Когато обяви кандидатурата си за президент, Пелегрини заяви, че живее сам. "Ако бъда избран за президент, няма да бъда придружаван от първа дама или от който и да е било".

Той обаче има куче от породата швейцарско планинско куче. Кръстил го е Грей.

В политиката Пелегрини първо е съветник на депутат от партията на Фицо. През 2006 г. печели депутатски мандат. После става държавен секретар за финансите през 2012 г., а през 2014 г. министър на образованието и след това председател на парламента, преди да заеме поста вицепремиер за инвестициите в правителството на Фицо. От  2018 г. до 2020 г. Пелегрини е премиер, след като Фицо подава оставка заради вълната от протести, последвали убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му. Куциак е работел по материали, свързани с връзките на управляващите с италианската мафия. По времето, когато беше премиер, Пелегрини беше и министър на финансите, на здравеопазването и на вътрешните работи.

Новият президент говори освен словашки, руски, немски и английски.

Като притежател на разрешително за пилотиране на самолети през 2015 г. Пелегрини се появи във видео, заснето във кабината на изтребител.

Той ще бъде шестият президент на страната си, като ще наследи първата жена президент на Словакия Зузана Чапутова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.