Свързани новини

21.10.2016 12:16

Патриотите се срещнаха с IT сектора

Видян 1539 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес кандидатите за президент и вицепрезидент на „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Красимир Каракачанов и Явор Нотев се срещнаха с представители на Националния браншови синдикат „Информационни  и комуникационни технологии“. Той беше представен от Георги Билюков – председател, Андриян Кайряков – заместник-председател, Атанас Десев - член на управителния съвет, Павел Маринов - член на управителния съвет, Борис Гичев - член на контролния съвет. На срещата присъства и евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.


Представителите на IT сектора изложиха изключително данни за големия потенциал, който има той у нас. Това е единственият отрасъл, който бележи ръст не само като печалби, но и като мащаби на разрастване и работни заплати през последните години в България. На фона на високата безработици сред младите хора IT фирмите търсят и наемат хора в активна възраст – 25-40 години, и предлагат добра работна заплата – далеч над средната за страната. Тук обаче, според Синдиката, идва и големият проблем – липсата на държавна политика.


Младите хора в големия процент от случаите се самообразоват, тай като на ниво средно образование подготовката в тази сфера, извън малкото на брой специализирани училища, е много ниска, техниката е остаряла, преподават се архаични компютърни езици, самите преподаватели не са достатъчно компетентни. Липсва комуникация между бизнеса и образованието, както и реална възможност дори учениците от специализираните училища да усвояват наученото в практика, което е от изключителна важност за този бранш.


Липсата на добра икономическа среда пък отблъсква големите доказани в сферата фирми. Всички тези проблеми карат младите хора да се насочват към чужбина и да търсят реализацията си там.


По време на срещата Красимир Каракачанов изрази позицията си, че младите образовани хора са потенциала на България.


Инвестицията в тяхното образование е изключително ценен капитал и държавата трябва да изработи адекватна, дългосрочна политика, която да обхваща както средното и висшето образование, така и прякото ангажиране на бизнеса в този процес. Нужно е и подобряване на бизнес климата с цел привличане на чужди инвеститори и разкриване на още повече работни места, заяви Каракачанов.


Той пое ангажимента да работи в тази посока и предложи като първа стъпка да организира среща на браншовата организация с депутати от Комисията по образование в парламента.


Явор Нотев от своя страна подчерта, че има и друг сериозен проблем, свързан с работата на хората от IT сектора – условията на труд и съотношението между работното време и заплатата - от една страна, и съпоставка на условията и заплащането спрямо другите държави. Той заяви, че на фона на реалните размери на този бизнес, парите, които получават младите специалисти у нас, далеч не са добри и трябва да се работи и в тази посока.


Ангел Джамбазки обърна внимание на самото провеждане на учебния процес в училищата, като наблегна на архаичните методи и техниката, с която се преподават всички предмети. Той обърна внимание на факта, че ако се „вкара“ бизнесът в училище, това ще подобри работата на бранша. Джамбазки направи конкретни предложения свързани с уеб приложения на учебници, като даде за пример българската история и подчерта, че очаква от бранша при следващата среща конкретни предложения в тази насока.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.