Свързани новини

26.01.2023 19:43

Парламентът извади следствието от прокуратурата nа първо четене

Видян 1565 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мнозинството в Народното събрание реши на първо четене Националната следствена служба да бъде изведена от системата на прокуратурата и да се обособи като самостоятелен орган в съдебната власт. А директорът на националното следствие да може при определени случаи да бъде прокурор по разследване срещу главния прокурор и неговите заместници. Депутатите подкрепиха на първо четене и проекта на правосъдното министерство за промени в закона за съдебната власт.


Предложенията за съдебна реформа, внесени от Възраждане, получиха подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БСП и 1 депутат от Продължаваме промяната, и с общо 117 гласа “за” на практика се записа на първо четене връщане към независимо следствие извън шапката на прокуратурата. От Продължаваме промяната, чиито лидери К. Петков и Ас. Василев кой знае защо отсъстваха от залата, а уж са първи врагове на Гешев, се чуха аргументи, както в подкрепа, така и срещу законопроекта на Възраждане.


Депутатът Мирослав Иванов го оспори с мотива: "Как очаквате, че хора, които са били в зависимост от главния прокурор години наред, изведнъж с магическа пръчка ще започнат да бъда обективни и да не бъдат в някакъв вид пряка зависимост на главния прокурор". Съпартиецът му Бойко Рашков, който е и бивш директор на Националната следствена служба, обаче видя в проекта на Възраждане рационален подход и напълно защити връщане към модела от миналото: "Да се възстанови независимостта на Националната следствена служба, тоест на следователите. Да се изведат окръжните следствени служби от окръжните прокуратури - нямат място там. Да могат да разследват обективно - онова, което е тяхната работа".


Като част от юридическите си аргументи от ДБ и ПП изразиха становище, че по-добър е друг механизъм за разследване на главния прокурор, а именно със съдия, който никога не е участвал в досъдебното производство. С още по-голямо мнозинство от 166 гласа "за" депутатите подкрепиха на първо четене и промените на Министерския съвет в Закона за съдебната власт, с които се засилва ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействието на корупцията в съдебната власт, както и задължението Инспекторатът да приеме Кодекси за етично поведение на българските съдии и на българските прокурори



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни