Според него териториалните планове трябва да се финализират и изпратят към Европейската комисия до края на месеца, затова ще има извънредно заседание на Министерския съвет в петък.

Свързани новини

27.09.2023 14:13

Отпадат част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, реши правителството

Видян 492 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отпадат част от проектите по ПВУ, заяви на брифинг финансовият министър Асен Василев след редовното заседание на Министерския съвет. По думите му това е свързано с промяната на финансовата рамка на плана, станала през 2022 година.

"30% от средствата зависиха от това колко добре се възстановяват икономиките и по формула от 2021 година. 24 от 27 държави загубиха част от средствата. Отпада проектът за батериите, както и проекти във фаза на изпълнение, но през последната една година правителството не е успяло да ги вкара в следваща фаза. Това не е част от предоговарянето по чл. 21, а намаляване на проектите заради намалените финансови ресурси", допълни Асен Василев.


Решението е свързано с промяната на финансовата рамка на плана и засяга 18 проекта.

Той поясни, че самият процес по предоговарянето ще стане след консултация с Народното събрание.

    "Засегнати в по-голяма или по-малка фаза са 18 проекта, единият от които е протонният център. Тъй като имаме времево ограничение проектите със забавяне отпадат. Това не означава, че протонният център отпада, но ще се случи с национални средства", поясни още финансовият министър.

Според него териториалните планове трябва да се финализират и изпратят към Европейската комисия до края на месеца, затова ще има извънредно заседание на Министерския съвет в петък.

    "Министерството на енергетиката и Перник и Кюстендил трябва да решат какъв е най-добрият начин да се инвестират средствата така че регионите да се развият", добави Асен Василев.

Той коментира възможността при доказани и събрани данъци НАП да възнагради хората, които са подали сигнала.

    "Такова законодателство има в почти всички европейски държави, САЩ, Англия и е ефективно. То работи много добре. Най-големите данъчни измами се откриват от сигнали от хора, които са в системата и виждат нейното манипулиране по незаконен начин. И сега има недобросъвестни сигнали и без да има ограничения. Сега НАП обработва доста голямо количество сигнали, които са недобросъвестни. НАП влиза и прави проверка, ако има конкретни сигнали", заяви Асен Василев.

Финансовият министър обяви, че текат разговори с бизнеса, който предлага изсветляване на бизнеса, за да остане 9% ставка.

    "Предложенията включват по-високи осигурителни прагове, задължителни пос терминали, да не се плаща сметката, ако не се издаде фискален бон. Очакваме предложенията на индустрията и ще видим ефекта, ще направим това, което е по-добро за бюджета. Има си институционален ред, по който се обсъждат идеите. Министерският съвет прави обсъжданията на Тристранката и прави предложение в Народното събрание. Там има обсъждане в комисии и НС решава какво ще се случи. Данъчните закони трябва да се приемат преди да бъде внесен бюджетът. 100 лв. на месец за регистрирани касови бележки може да са малко, но за доста хора не са малко", заяви Василев.

Асен Василев коментира предложението за смяна на датата на националния празник така: "Аз лично смятам, че 24 май е най-подходящата дата за национален празник. Подкрепата ще се види в момента на гласуване".

Снимка: БНТ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей