Депутатите се разбраха как да работят постоянните комисии в НС

Свързани новини

05.05.2023 15:03

Отново скандал в НС заради Правилника

Видян 1074 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Напрежение и скандали в парламента за пореден ден. Този път причината беше поправка в Правилника за дейността и работата на Народното събрание, внесена от ГЕРБ. Народните представители приеха допълнение, което предвижда, когато няма избрано ръководство на постоянна комисия, заседанието й се води от определен от председателя на НС неин член. Решението ще влезе в сила след публикуването му в "Държавен вестник", предаде БНР.

Председателя на парламента Росен Желязков допълни:

„Така, както се разбрахме на Председателски съвет, заседанията ще бъдат председателствани от председателите, които са били от предходния парламент. Ако някой от председателите не е представен в тази легислатура от съответната политическа сила, която предходния парламент е излъчила председател, тези, които са били водени от „Български възход“, съответно, ще бъдат председателствани от „Има такъв народ““.

До решението се стигна, след като парламентарно представените партии не успяха да постигнат консенсус за определяне на председатели.

Близо час и половина продължи спорът дали това не нарушава разпоредбите във вече приетия Правилник. Не беше приета идеята на ПП-ДБ правилото да важи само за първото заседание. Опасението на Николай Денков:

„Може, както казах вече не един път, да се окаже, че ние ще бъдем в състояние на цяло Народно събрание, което работи под командването на един-единствен човек и това е председателят на Народното събрание“.

Заради разменените остри реплики между ПП -ДБ и Възраждане парламентарната група на БСП напусна пленарна зала до - цитирам - приключване на водевила.


Николай Денков от ПП настоя да се запише, че този режим на работа важи само за първото заседание на комисиите, за да се даде време, за да се избере ръководство на комисиите.


Настимир Ананиев от ПП скочи, в предишния парламент е имало мнозинство.


"Сега това мнозинство може да си излъчи и правителство, защо скришно се връща това мнозинство", посочи той.


Асен Василев от ПП предложи да се отложи приемането на това решение за следващата сряда, но предложението не беше прието.


Кристиан Вигенин обясни, че БСП се дистанцира от дебатите.


"С тези си действия и този дебат забивате последните пирони в парламентаризма. Тази дискусия и начина, по който се води, поставя парламента на дъното на доверието на обществото и сам се прави излишен. Ние не искаме да участваме в този дебат и заради това нашата ПГ напуска този водевил и ще се върнем, когато приключите“, обърна се той към останалите парламентарни групи.


След това избраха постоянните състави на 25-те комисии. Председателите им ще са същите като тези от 48-ия парламент.


Заседанията ще се свикват от председателя на парламента Росен Желязков.


Комисиите ще работят така, докато не стане ясно има ли мнозинство в настоящото Народно събрание от кои партии да се изберат и постоянни председатели.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.