Остър спор предизвика и реакцията на Борислав Гуцанов от БСП

Свързани новини

28.09.2023 16:14

Отказваме се от руския петрол след 1 г.: НС

Видян 1174 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се отмени изцяло. Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи. Това решиха депутатите окончателно на второ четене днес с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.


В срок до 1 октомври 2024 година "Лукойл Нефтохим Бургас" трябва постепенно да премине към преработка на петрол с неруски произход, като до 31 декември 2023 година ще има право да преработва не повече от 80 процента петрол с руски произход, до 31 март 2024 година този петрол трябва да бъде намален до 25 процента.


На първи октомври 2024 година "Лукойл Нефтохим Бургас" трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Ако руската компания не спази условието пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, под държавен контрол чрез особен търговски управител.


 Предвижда се да бъде назначаван от Министерския съвет с указ на президента, тъй като ще отговаря за критичната инфраструктура на страната, която е част от националната сигурност. Той ще работи за период шест месеца, а след изтичането на мандата му ще може да бъде преназначаван веднъж за още шест месеца.


Депутатите от партиите, които не са вносители, часове наред обвиняваха управляващите, че след като доброволно се отказват от дадено от ЕС право, явно защитават корпоративни интереси.


Единствената промяна, която приеха днес депутатите в сравнение с одобрените в комисията вчера текстове, се отнася до предложението 100% от петролните резерви на страната да се съхраняват в България. В момента това изискване се отнася до 80%, каквото изискване има и в европейска директива. След дебат се запази настоящото решение, като Румен Гечев, който бе сред най-активните говорители днес, посочи, че ако се приеме целият резерв да е в страната, то няма да има достатъчно складови наличности, а няма как "Лукойл" да бъде задължен да изгражда нови, което е скъпо. Сравни ситуацията с това все едно вносителят на мерцедеси да е длъжен да предостави площи на този, който внася тойота.


По-високи цени за петрол, идващ от Русия, прие парламентът с промените на второ четене на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Москва, дестабилизиращи Украйна. Мнозинството наложи енергийна вноска в размер на 20 лева на всеки внесен мегават час природен газ от Русия, предаде БНР.


Остра бе реакцията на парламентарните групи на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" по всички точки от обсъждания законопроект.


Остър спор предизвика и реакцията на Борислав Гуцанов от БСП:


"Не ви ли е срам и не ви ли е неудобно от това, което вършите, уважаеми депутати от не-коалицията. Такива смешници като вас наистина ще опропастят държавата и дано по-бързо да си тръгнете. Цената ще надхвърли 4 лева в следващите няколко седмици".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.09.2023 21:37

    На всички гласували за тази глупост трябва да им се отсекат тиквите...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.