Свързани новини

01.02.2021 09:42

Отказаха ни прием в клуба на развитите страни заради корупцията, лошото образование и задълбочаващата се бедност

Видян 3289 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   България остава страна от Третия свят, няма консенсус по молбата ни за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която обединява Първия. Това съобщи генералният секретар на организацията Анхел Гурия по време на онлайн представяне на икономическия преглед на страната. Критиките са насочени в традиционните проблеми, по които продължаваме да изоставаме – корупцията , лошото образование, социалното неравенство със задълбочаваща се бедност. Особено в просветата нещата са трагични – за 10 години сме слезли с 19 места в световната ранглиста до срамното за европейска държава 83-о място.

Още през 2007 г., когато влезе в ЕС, чиито членове са в ОИСР, България е подала официална молба за членство в организацията, в която членуват всички развити икономики. 15 пъти тя не се приема.

"Поздравявам България за продължителния ѝ, задълбочаващ се ангажимент към ОИСР. Трябва да продължи с реформите, които са от изключителна важност в тези трудни времена", заяви Гурия. На онлайн-форума участие взе и премиерът Бойко Борисов.

В прегледа се подчертава, че ножицата между бедни и богати се разтваря сериозно в България. Необходимо е и подобряване на бизнес средата, като акцентът пада върху по-малко регулации и по-ясна нормативна уредба. Експертите на ОИСР настояват и усилията в борбата с корупцията и престъпността да продължат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ERTYHJK 01.02.2021 11:04

    za balytsi li ni smiata6 bylgarite,25 lv za teb zna4i,

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.