Свързани новини

10.11.2011 11:47

Отбелязваме 22 години от началото на демократичните промени

Видян 2194 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 10 ноември преди 22 години беше свален от власт генералният секретар на БКП и председател на Държавния съвет на Народна Република България Тодор Живков. Българите са шокирани от неочаквания обрат в политиката на БКП тогава, пише БиНюз. По онова време още не се знае, че на 9.11.1989 година е паднала Берлинската стена - събитие, белязало края на Студената война. Българските медии мълчат за случващото се в ГДР.


Според хрониката на събитията протестите срещу комунизма започват в бившата Германска демократическа република още през есента на 1989 г., със свикването в Лайпциг на "Нов форум". Зротестите, започнали с искане за свободно пътуване извън социалистическия лагер и за "по-хуманен социализъм", скоро прерсатват в искане за обединяване на Германия. Драматични демонстрации обхващат и другите социалистически страни - и това вече е началото на края на тоталитарните комунистически режими в Европа.


У нас първият демократичен митинг се провежда на 18 ноември 1989 г. - седмица след пленума на Централния комитет на Българската комунистическа партия, който свали от власт Тодор Живков.


Ето и част от лозунгите тогава: Гласност! Свобода, демокрация, плурализъм;Труд, гласност, свобода, социализъм; Живкова преструвка - не. Демокрация, гласност, перестройка - да; Години наред БКП - авангард на тоталитаризма в България; Номенклатура докога?;10 ноември - национален празник; Върнете ни имената (турските имена на турското население в България); Проблемите на БКП не са проблем на целия народ; Никога вече сталинизъм и живковизъм; Отмяна на член 1, точка 2 от Конституцията: "Ръководна роля в обществото и в държавата има БКП"; Долу чл. 1, свобода на печата.


По-късно, на 7 декември 1989 г. е създаден Съюзът на демократичните сили


(СДС), който стана символ на Промяната в България. Богдана Карадочева, Васил Найденов и Стефан Димитров пеят: "Господи, дай на България път, светлина, свобода."


В съзнанието на милиони българи Преходът ще остане в съзнанието им с някои емблематични словесни бисери:


"Удовлетворява молбата на другаря Тодор Живков да бъде освободен като генерален секретар и член на Политбюро на ЦК на БКП (...) и му се изказва (...) дълбока благодарност за дългогодишната всеотдайна дейност в служба на партията и народа".


(официалното съобщение за решението на историческия пленум)


"По-добре е танковете да дойдат"


- фраза на президента Петър Младенов, изречена пред сградата на Народното събрание на 14 декември 1989 г., по време на митинга за отмяна на член 1 от Конституцията.


"За Бога, братя, не купувайте!"


Годината е 1990, призивът - на премиера Димитър Попов. Държавата престава да определя административно цените, те растат главоломно. Инфлацията у нас достига близо 500%.


Преходът определено не е завършил, мисля дори, че започна преди две години,


коментира днес заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов (ГЕРБ) пред БТА.


Приемам със смях твърдението, че преходът, всъщност, е започнал преди две години,


контрира лидерът на ДСБ Иван Костов. Според участника в историческата Кръгла маса през 1990 г. у нас никога не е имало преход. "Имаше български посткомунизъм, който май не е свършил", категоричен е той.


Според заместник-председателя на ДПС Лютви Местан свършил или не,


нашият преход е бил най-дългият и най-мъчителен от всички нови членки на ЕС,


които преживяха прехода от тоталитаризъм към демократично гражданско общество. Българските граждани платиха най-висока цена, заяви Местан.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Днес се съсредоточете върху личните си начинания и планове

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес се съсредоточете върху личните си начинания и