Свързани новини

20.07.2020 11:47

Оставка, съд и градеж на чиста и свята република: Нинова

Видян 2183 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нека си отвоюваме държавата от мафията


Оставка, съд и градеж на чиста и свята република


Уважаеми българи,


Днес хиляди сме по улиците и площадите на Бълария с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава.


Повод стана нахлуването на тежковъоръжени представители на органите на реда в президентската институция. Това беше погазване на върховенството на закона и Конституцията. Но причините за народния гняв са много по-дълбоки. И те се коренят в нетърпимостта към корупционното управление на Бойко Борисов и изградения от него едноличен олигархично-мафиотски модел на властта.


Преди три години, през 2017 г., ние, от „БСП за България“, внесохме първия вот на недоверие. Беше за корупция. Ето какво написахме в мотивите тогава: „По изследване на Евробарометър за 2017 г. се отчита, че 83% от българите смятат, че корупцията е широкоразпространен проблем в страната. Срастването на власт и корупция е основният проблем на обществото ни“. Тогава управляващите отхвърлиха вота на недоверие със следния аргумент: „Корупция няма. Има усещане за нея, но то не е вярно.“


Какво се промени за тези три години? Увеличиха се корупционните скандали. Те обхващаха все нови и нови сфери на обществения живот и ставаха все по-драстични, а вие, управляващите, все повече демонстрирахте самодоволно усещане за безнаказаност. Огромните корупционни скандали за три години, които преброихме, са над 25. Почти всеки месец. държавата се тресеше от един такъв: „Кумгейт“, „Суджукгейт“, „Оградагейт“, „Апартаментгейт“, „Паспортгейт“, „ЧЕЗгейт“, „НДКгейт“, „Боклукгейт“, „Барселонагейт“, „Алепугейт“, „НАПгейт“, „Чекмеджегейт“, „Митницигейт“ и още, и още. Но това са следствията, видимите резултати от дългата ръка на мафията в управлението на Борисов.


Ние не можем да се задоволим със статистика на престъпленията на това правителство. Ние искаме да отстраним причините, да разградим модела- мрежата, оплетена от паралелната държава и задушила истинската. Тя, паралелната, е стъпила на шест крака и те са:


Първо, корупцията е заложена в законите умишлено. Внасят се лобистки и в тях се защитават частни интереси – Закон за концесиите, Закон за водите, Закон за енергетиката, Закон за приватизацията и следприватизационен контрол и много други. Правителството на Борисов напълно подмени законодателния ред и основата на нашата държавност – парламентаризма. Вместо закони, приети след обществено обсъждане и оценка за въздействието, и вместо внесени от Министерски съвет - полулегални поправки между първо и второ четене, в последния момент, внесени от отделни депутати от мнозинството, изпълнители на нечия воля.


Знаете ли, уважаеми управляващи и депутати, за четири години, Министерски съвет е внесъл 217 законопроекта, а вие, депутатите на ГЕРБ и ОП, между първо и второ четене или в преходни и заключителни разпоредби – 277. Това е напълно порочна практика, която променя същността на законодателния процес. Това е практика, която допуска лобистките интереси да влизат през задната врата на парламентаризма. Законодателството е хаотично и служи само за показност – за уж взети мерки за борба с корупцията.


От 2017 г. досега, управляващите са внесли 12 законопроекта, касаещи борбата с корупцията. 12 за 3 години. Всеки един от тях – противоречащ на другия. Като започнете от НК и НПК и завършите със Закона за трюфелите, в който също има антикорупционни текстове. За да демонстрират показност и да замажат очите на хората, да покажат, че се борят с корупцията, която сами залагат в законите, управляващите усърдно отчитат работа по: Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията, Интегрирана стратегия за превенция на корупцията, Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, Стратегически насоки за превенция и противодействие на корупцията, Национален план за противодействие на корупцията и колкото още искате документи. Бюрокрация вместо действие и резултати.


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог