Свързани новини

07.10.2014 16:45

Ослепените Самуилови войници изхвърлени от учебниците

Видян 1146 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На връх 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил стана ясно, че третокласниците няма да научат за ослепената българска армия. В учебника по Човекът и обществото на издателство Просвета пише, че Самуил се борил за независимостта на страната ни, но „през 1014 г. сърцето на царя воин спряло да тупти”. Не е посочена нито причината за смъртта му, нито изгубената битка от Византия и ослепяването на войската.Това е същият учебник, в който думата „заптие” е обяснена като „полицай”, а в първоначалния му вариант битките на цар Симеон срещу Византия бяха маркирани с уточнението, че „не са оставили трайна следа в миналото ни”.


Пред Дарик един от авторите на учебника проф. Мария Радева обясни, че първоначално е имало „неточности”, които били отстранени. Тя невъзмутимо заяви, че е доволна от това, което е написано в учебника.„Относно Самуил, аз съм много горда, защото от край време имаме позиция, която е абсолютно адекватна". Професорката дори се чувствала много приятно от написаното за средновековния ни владетел, особено сега, когато отбелязваме годишнината от смъртта му. На въпроса защо в текста не е включено дори изречение за ослепените войници Радева заяви: „Навлизате в неща, които не знаете, не разбирате. То няма място".


Точният цитат на това, което децата трябва да знаят за историческите събития според обновения учебник, гласи: "Ръководени от цар Самуил, десетилетия наред българите отстоявали независимостта на държавата. През 1014 г. сърцето на царя воин спряло да тупти. Император Василий Втори завладял Охрид (1018). В царската съкровищница той намерил много златни пари, корони с бисери, златотъкани дрехи. Последвали близо два века византийска власт в България. Българите запазили своя език, книжнина и спомена за своето царство”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог