Свързани новини

05.02.2015 15:31

Оранжев и жълт код за порои и снегонавявания за петък

Видян 1325 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оранжев код е обявен в Смолянска област за 6 февруари заради очаквани порои. Жълт код е обявен за всичките останали 27 области на страната заради дъждове, снеговалежи и навявания, съобщава Националният институт за метеорология и хидрология. В Смолянска област очакваното количество дъжд за денонощието е 30-40 л/кв.м, като валежите ще бъдат интензивен следобед.

 

В 8 области на Западна и Централна България пък е обявен жълт код за обилни валежи от дъжд. Кодът е в сила за областите София град, София област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска и Кърджалийска, като в последните 4 области дъждът ще бъде придружен от силен вятър. В Благоевградско ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/с. Очакваното количество валежи там е 20-30 л/кв.м.

 

В Пловдив и Пазарджик ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, с пулсации до 22-25 м/с. Ще има и валежи, след обяд и през нощта интензивни, очакваното количество там е около 20 л/кв.м.

 

В Кърджали ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/с. Ще има валежи, след обяд интензивни, очакваното количество е 20-30 л/кв.м.

 

В областите София град, София област, Пернишка и Кюстендилска ще има валежи, след обяд интензивни. Очакваното количество е около 20-30 л/кв.м.

 

За седем области в Южна и Източна България е обявен жълт код само за силен вятър. Това са областите Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Бургаска, Варненска и Добричка. Там ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с., пулсации до 22-25 м/с.

 

В 12 области на Северна и Централна България е обявен жълт код за снеговалежи и навявания, придружени от бурен вятър. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска и Силистренска. В тези области ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с., пулсации до 22-25 м/с. Ще завали дъжд, който през нощта срещу събота ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, ще има условия за навявания и снежни виелици.

 

Минималните температури в повечето места ще бъдат между 1° и 6°, в София около 3°. В Северозападна България валежите ще са от сняг. Източният вятър ще се усили и временно ще е бурен, като вечерта ще отслабне, ще се ориентира от север-североизток и с него ще започне да прониква по-студен въздух.

 

В Източните Родопи и по долината на Струма и Места вятърът ще е от юг. Максималните температури ще са в широки граници – от около 2° в Северозападна България до 12° в крайните южни райони. През нощта срещу събота валежи от дъжд ще има вече и в Източна България, като в по-голямата част от Северна България и по високите западни полета ще вали сняг и ще има условия за снежни виелици и навявания.

 

Над планините ще бъде облачно, в масивите от Западна и Централна България с валежи от сняг, а под около 1400 метра и в Родопите от дъжд и сняг. Вятърът ще е силен и бурен от юг-югоизток, като през нощта срещу събота ще отслабне малко и ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра 4-5°, на 2000 метра около 1°.

 

По Черноморието ще бъде предимно облачно със силен и бурен източен вятър. Валежи ще има чак през нощта срещу събота.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева