Операцията за намаляване на теглото

Свързани новини

04.03.2024 07:45

Операцията за намаляване на теглото има дългосрочни ползи за хората с диабет: Проучване

Видян 25647 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бариатричната хирургия, наричана още операция за намаляване на теглото, води до по-добър контрол на кръвната захар и до по-малка употреба на лекарства в дългосрочен план при хора с диабет тип 2, отколкото нехирургичното лечение с лекарства като инсулин и метформин.  


В проучването, публикувано в списание JAMA, са сравнени нивата на кръвната захар и лекарствените режими на 262 души, които са били разпределени на случаен принцип да се подложат на операция за отслабване или на нехирургично лечение на диабет тип 2 след седем до 12 години, като например прием на лекарства и промяна в начина на живот.


Участниците, които са били подложени на операция за отслабване, са имали значително по-ниски нива на кръвната захар и са приемали по-малко лекарства за диабет, отколкото тези, които не са били подложени на операция, пишат изследователите от Университета в Питсбърг и други институции. При тях също така е по-вероятно да се постигне ремисия на диабета, която се определя като недиабетни нива на кръвната захар в продължение на поне три месеца без прием на лекарства.


Това изследване "предоставя най-солидните до момента доказателства за дългосрочната ефикасност на бариатричната хирургия за подобряване на контрола на диабет тип 2", пише д-р Томас А. Уодън, професор по психология и бивш директор на Центъра за изследване на теглото и хранителните разстройства в Медицинското училище "Перелман" към Университета на Пенсилвания, в редакционна статия, публикувана заедно с изследването.


Според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания операцията за отслабване е процедура, при която се променя храносмилателният тракт - обикновено се намалява размерът на стомаха - за да се помогне на човека да отслабне.


Полученото в резултат на това намаляване на приема на храна и неврохормоналните промени също така понижават кръвната захар и по този начин лекуват диабет тип 2, пише в имейл до CNN д-р Мерилин Тан, началник на Клиниката по ендокринология в Stanford Health Care, която не е участвала в изследването.


Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци