Свързани новини

20.01.2010 10:45

Около 3 млн. евро губи България всеки ден от блокадата на гръцката граница

Видян 1761 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 3 млн. евро губи България всеки ден от блокадата на гръцката граница, заяви министърът на транспорта Александър Цветков, цитиран от БГНЕС.


Тези данни са последна информация от новосформирания кризисен щаб у нас. Същите цифри повтори от парламентарната трибуна и министърът на икономиката Трайчо Трайков, който уточни, че загубите засягат главно превозвачите, земеделските производители и сектора на туризма. Цветков повтори, че искането на страната ни е да се гарантира поне един постоянен коридор, през който да се транспортират товари между България и Гърция. Министърът на транспорта е уведомил и комисаря по транспорта в Европейската комисия по същество за проблема.
Министърът на земеделието Мирослав Найденов предостави в кулоарите на парламента писмо, което той е подписал заедно с румънския си колега Михайл Думитру, адресирано до трима еврокомисари – Гюнтер Ферхойген, комисар по предприемачеството и индустрията, Чарли МакКрийви, комисар по вътрешния пазар и услугите и Мариан Фишер Бойл, комисар по земеделието и развитието на селските райони. Министър Найденов изрази искрено съжаление, че проблемите на един бранш в съседна страна се прави опит да се решат за сметка на загуби за нас. Гърция е най-големият партньор на България в стокообмена със земеделска продукция, който представлява 12% от общия стокообмен на страната. За януари 2009 г. износът на земеделската продукция от България за Гърция е на стойност 44 млн. евро, заяви земеделският министър. Това е сериозна цифра и опасението ни е, че блокадата може да продължи дълго. Очаква се, по думите на гръцкия земеделски министър, развитие по въпроса за отпушване на границите да има днес или утре, допълни Найденов.


Затворен за всички автомобили е ГКПП–Кулата в продължение на 24 часа. Около 155 предимно товарни автомобила чакат пред пункта, съобщиха от пресцентъра на МВР. Другите три гранични пункта с Гърция – ГКПП-Капитан Петко войвода, ГКПП–Златоград и ГКПП-Илинден, на този етап работят нормално. ГКПП-Илинден е отворен от 17 часа вчера, когато беше вдигната блокадата на гръцкия пункт Ексохи. По предварителна информация вероятно в 11 часа той отново ще бъде затворен за товарни автомобили.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион