Ценовият таван на руския петрол, въведен от Г-7 и ЕС, се пренебрегва напълно

Свързани новини

19.11.2023 17:00

Ограничението на цените на руския петрол от страна на Г-7 не работи: FT

Видян 27068 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ценовият таван на руския петрол, въведен от Г-7 и ЕС, се пренебрегва напълно, тъй като почти никой морски товар не се търгува под границата от 60 долара за барел, съобщи Financial Times, позовавайки се на западни служители и данни за руския износ.

Механизмът, който беше въведен, за да се намалят приходите на Москва от износ, беше въведен през декември 2022 г., а през февруари тази година беше последван от подобни ограничения върху износа на руски петролни продукти.

Според FT един от високопоставените служители на ЕС е признал, че Москва успешно е заобикаляла ограничението, тъй като "почти нито една" от доставките на суров петрол не е била продадена на или под ценовата граница.

Тези опасения бяха потвърдени от официалната статистика на Русия, която показва, че средната цена на продавания петрол през октомври е била 80 долара за барел.

Последните данни показват, че ще трябва да се засилим... нямаме никакво желание да оставим Русия да продължава да прави това", каза служителят.

В момента служителите на ЕС обмислят начини за засилване на ценовия таван, включително възможности за ограничаване на достъпа на Русия до пазара на танкери за употребяван нефт. Съобщава се, че Русия изнася суров петрол с флот от остарели танкери, или "флот в сянка", за който ценовите ограничения са ограничени.


Средната цена на основния експортен продукт - петрола Urals - надхвърли 60 долара това лято, след като се повиши поради съкращенията на доставките и износа, въведени от Русия и Саудитска Арабия, както и от други членове на групата ОПЕК+.

Скокът на цените на руския петрол нанесе удар върху усилията на Запада да ограничи енергийните приходи на Москва, тъй като през август почти всички морски потоци от руски суров петрол останаха без западна застраховка - доказателство, че международните санкции се заобикалят, посочва изданието.

Въпреки че приходите на Москва от продажби на нефт и газ спаднаха с 46% на годишна база през януари до 426 млрд. рубли (4,6 млрд. долара) след първото налагане на ценовия таван, оттогава те са се увеличили драстично. По последни данни на руското Министерство на финансите приходите от нефт и газ в страната възлизат на 1,635 трлн. рубли (17,6 млрд. долара) през октомври, което е повече от два пъти повече на месечна база и с повече от една четвърт повече спрямо октомври 2022 г.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева