Народния театър

Свързани новини

27.09.2023 09:29

Одобрени са проектите за реставрация на фасадите на Народния театър

Видян 490 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният архитект на Столичната община Здравко Здравков издаде разрешение за строеж за изпълнение на фасадно художествено осветление и за реставрационни дейности по декоративната пластика на фасадите на Народния театър „Иван Вазов“.


Одобрените проекти третират реставрационни намеси по пластичната декорация по фасадите на сградата. Въз основа на направения анализ на състоянието на видовете пластични елементи се предвижда почистване на повърхностите, отстраняване на пластовете боя, укрепване на структурите, запълване на разрушенията и тониране на всички детайли с бяла боя.


С проекта за художественото осветление се цели изявяването на белите елементи от фасадата – колони, корнизи, пиластри, рамки на прозорци с арки над тях, декоративни пластики и др. спрямо основния тон на фасадата – бордо през тъмната част на денонощието.


През 2020 г. със съдействието на г-н Енрико Репуц Направление „Архитектура и градоустройство“ публикува на електронната си страница архивната проектна документация за възстановяването на сградата на Народния театър „Иван Вазов“ след пожара от 1923 г. на дрезденския професор Мартин Дюлфер, реализиран в  периода 1924 - 1929 г. С проектите можете да се запознаете на следния линк: https://nag.sofia.bg/Pages/Render/1017



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион