Президентите на Албания Байрам Бегай (вляво) и на България Румен Радев - София, 14 декември 2023

Свързани новини

14.12.2023 17:52

Очаквам в най-скоро време Нидерландия да подкрепи България и Румъния за Шенген: Радев

Видян 596 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е изпълнила всички условия за присъединяване към Шенген още през 2011 година, но трудно може да промени факта, че някои държави от ЕС използват темата, за да решават свои вътрешнополитически проблеми, обясни президентът.

Докато представляваше България на съветите на ЕС, Радев е получил уверения от Нидерландия, че ще подкрепи страната ни при отпадане на Европейския механизъм за сътрудничество и проверка, което вече се случи през септември:

"Очаквам в най-скоро време Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България и Румъния за членство в Шенген без ограничения. За Нидерландия съм сигурен, за Австрия въпросът е за убеждаване на австрийската общественост, че това е изключително необходима стъпка".

Президентът напомни и за българската инициатива по време на служебния кабинет за създаване на център у нас за споделяне на разузнавателна информация с участието на всички държави от ЕС, на базата на който да се провеждат съвместни акции за разбиване на нелегалните центрове за трафик на мигранти в Европа:

"Само така ние можем да се справим с нелегалния трафик на мигранти. И аз апелирам към българското правителство това, което започнахме на идейна основа, това, което се създаде тук по време на служебното правителство, да се довърши докрай".

Президентът очаква от правителството активни действия в тази посока:

"Защото беше поет ангажимент и от Нидерландия, и от Австрия октомври месец тази година ние да влезем в Шенген и по въздух, и по море, и - най-важното - по суша. И очаквам правителството да извърви тези последни необходими стъпки, така че да се поздравим с успех".


"България и Албания споделят обща визия за развитието на нашия регион, основана на добросъседство и сътрудничество, на всеобхватно регионално партньорство и на европейски принципи. Затова България потвърждава последователната си подкрепа за европейския път на Албания и цени високо направените досега реформи.


Спазването на човешките права, недискриминационното отношение към малцинствата, възможността за свободно самоопределение са съществена част от процеса. Благодарим на Албания за създадените условия българското национално малцинство в страната да може да изразява и съхранява своята идентичност, култура и традиции, както и за добрата организация за провеждане на националното преброяване. Европейското отношение към малцинствата е пример за подход, който трябва да се утвърди на Балканите.


Официалното посещение на албанския президент Баджрам Бегай у нас е кулминация на интензивния двустранен диалог на всички нива през настоящата 2023 г., когато отбелязваме 110-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Албания и България и 30-ата годишнина от подписването на двустранния Договор за приятелство и сътрудничество" подчерта президентът Радев при посещението на лидера на Албания в София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак