"Ангажиментите на нашите съюзници не са само с кораби, това може да става с получаване на разузнавателна информация, с авиация, която потенциално може да действа срещу морски цели, това може да стане и с брегови средства, те вече не са ограничени от конвенцията".

Свързани новини

14.09.2023 09:26

Обсъждаме ускорено придобиване на брегови ракетни комплекси в отговор на руската агресия в Черно море: Тагарев

Видян 1803 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В последните месеци Русия използва Черно море и изключителната икономическа зона на България за военни учения, затова страната ни обсъжда различни варианти за отговор - от дипломатически до ускорено придобиване на брегови ракетни комплекси.

Това заяви в "Денят започва" министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той уточни, че основният отговор няма да е самостоятелен, а съвместно със съюзниците от НАТО.

    "От средата на юли Русия прави предупреждения, че ще провежда учения със стрелби в част от българската изключителна икономическа зона. Така тя блокира нормалните коридори на търговския трафик, това означава, че е опасно за нас да използваме икономически тази зона".

До голяма степен случващото се в Черно море зависи от Турция и нейните действия не позволяват по-голяма ескалация на напрежението, посочи министърът. Турската страна спазва стриктно Конвенцията от Монтрьо, като ограничава присъствието на военни кораби в Черно море, в т.ч. и руски.

    "Ангажиментите на нашите съюзници не са само с кораби, това може да става с получаване на разузнавателна информация, с авиация, която потенциално може да действа срещу морски цели, това може да стане и с брегови средства, те вече не са ограничени от конвенцията".

Няколко съюзни страни вече са пострадали от конфликта в Украйна, остатъци от дронове падат в Румъния, припомни Тагарев. Според него атаките на Русия по украинските пристанища на Дунав в един момент може да засегнат и България.

    "Няма заплаха от преки военни действия срещу България, но има рискове да бъде засегната по един или друг начин от тези провокационни и агресивни действия".

Планира се на наша територия да се създаде има многонационален дивизионен щаб на сухопътни войски от НАТО, като се обсъжда да е близо до София.

    "Не говорим за присъствие на войски, а за щаб, който има готовност да управлява такива войски. Ще бъде на терени, които традиционно се използват от Българската армия. Говорим за регионалното командване на специалните сили между България и Румъния, за изграждането на транспортна и енергийна инфраструктура, складови бази, летища."

Основната политика на НАТО е да се възпре потенциален агресор, но да има готовност, ако все пак той реше да предприеме действия. Агресорът не е хипотетичен - това е Руската федерация, каза министърът.

Разполагането на многонационална бойна група до Безмер е само намерение, а мястото е предложено от военните. Средствата за това вероятно ще надхвърлят 100 млн. лв., като част от тях ще дойдат от НАТО.

    "На много хора им се иска войната а свърши утре или догодина, но нашата задача е постоянно да оценяваме рисковете и да се готвим за най-тежките от вероятните сценарии", коментира Тодор Тагарев.

България има много неща, които представляват интерес за Украйна - в момента им изпращаме боеприпаси, които са извън нормативите за поддръжка и извън преките потребности на нашата армия. Потребностите се променят, например в момента Украйна търси средства за разминиране, но ние не можем да им помогнем в това, уточни министърът.

Според него се преекспонира въпросът дали помощта от България за Украйна е ключова:

    "Ако нещо е ключово от българска страна, това не са средствата, които можем да извадим от складовете на армията, а производството на нашата отбранителна индустрия, която от десетилетия специализира в производството на боеприпаси, малки и леки въоръжения и те се харчат много. Иначе България е една от 60-те страни, които участват във формата "Рамщайн" и помагат на Украйна".

Тодор Тагарев отказа да коментира позицията на президента за предоставянето на оръжия. Посочи, че оказването на помощ на Украйна представлява защита на международния ред и е от стратегически интерес за България, защото ако Украйна не издържи, Русия може насочи агресията си другаде.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 насока 14.09.2023 10:03

    Българската армия ще започне да се възражда, когато придобие: 1. Балистични ракети с обсег 300 км или повече; 2. Подводница/ци.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева