В края на юли ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на парламента. Едно от предложенията в него е 24 май да замени 3 март и да стане национален празник на страната.

Свързани новини

04.09.2023 13:24

Обявиха движение Трети март, искат референдум за националния празник

Видян 1433 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Политици, общественици, журналисти и спортисти обявявиха инициатива за запазване на националния празник Трети март, когато честваме освобождението на България от османско иго. Те създават движение "3 март", което бе анонсирано от президента преди няколко дни и което някои коментираха като старт на бъдеща партия на Румен Радев.

"Тук сме се събрали хора с най-различни професии и политически пристрастия, но обединени от общонародната кауза да защитим Трети март като национален празник", обяви евродепутатът Петър Витанов на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. Имаме готовност да поставим този въпрос на всенародно допитване чрез референдум, добави той.

Сред инициаторите са професор Искра Баева, ексминистърът Весела Лечева, Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, доц. Жаблянов, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев. В движението се включват и журналистите Явор Дачков, Велислава Дърева.  

В края на юли ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на парламента. Едно от предложенията в него е 24 май да замени 3 март и да стане национален празник на страната.

Обединени сме от каузата, да защитим 3 март като национален празник, защото е кулминаця на 5-вековна борба за освобождение, линията между оковите и свободата, заявиха инициаторите. Тя олицетворява стотиците, загинали за свободата на България. Тук сме за да се противопоставим на опитите за подмяна. Това е един интелектуален кръг,  заявиха инициаторите на движение "3-ти март".

"Трети март е линията между оковите и свободата. Трети март е раждането на нашата съвременна държава и Трети март олицетворява подвига на десетките, стотици хиляди загинали за свободата на България", посочи Петър Витанов. Тук сме хора, които се опитваме да се противопоставим на този опит за подмяна на историята в името на някои конюнктурни цели, допълни той. Витанов посочи, че в основната част на инициативата са представители на научната общност, лекари, артисти и спортисти.

 В отговор на въпрос Витанов каза, че президентът Румен Радев не е част от инициативата. Идеята на тази маса тук не е да правим политическа партия, а да зададем въпроса иска ли българският народ да смени националния си празник, обясни той.

Академик Иван Юхновски заяви, че една евентуална промяна на националния ни празинк, би било оскърбление със загиналите герои през петвековното турско робство. Той нарече полемиката, предизвикана от намерението на сглобката, като семейно насилие.

"3-ти март не е празник на Руската империя. Това е плод на усилията на българите. Българите десетелителия са се борили за своите права. Това е български празник, това искам да подчертая“, взе думата проф. Искра Баева.

Проф. Баева нарече странно и безумно намерението на некоалицията да замени 3 март като национален празник с 24 май.

Включих се тук, възмутен от конюнктурното поведение ПП-ДБ, заяви Явор Дачков. Не може националният празник да се сменя през няколко десетилетия. Това е абсолютно несериозно. Има малка група русофоби, тя е между 16 и 20 процента. Тяхното представителство е абсолютно малко. Те искат нещата да станат насила, защото всичко руско трябва да бъде изчегъртано. Това ми се видя абсолютно безобразие и така реших да участвам, обясни журналистът.


"Не съм споменал името на президента, защото президентът Румен Радев не е част от инициативата. Идеята на тази маса не е да правим политическа партия, а да зададем въпроса дали българският народ да промени своя национален празник“, отговори на въпрос Петър Витанов, защо не е споменал името на Румен Радев сред имената, учредяващи това движението.

Това не е политическа кауза, а съвършено естествен процес, като домашна разправия на народа и опит за семейно насилие, което никак не е добре. Не бива в никакъв случай народът да допусне тази промяна, която ще бъде изключително оскърбителна.  

Живелите в робство имат най-голямото морално право да отбележат кой е най-важният празник, заключиха интелектуалците.   

Никога не би ми хрумнало да говоря за референдум за 3-ти март, защото това е бил най-нормалният празник. 3-ти март не е празник на руската империя, на Александър Втори, заяви проф. Искра Баева. Това е плод на усилията на българите, добави тя.

Оскърбява се каузата на Ботев и Левски. Празнуването на 3-ти март е било кауза, неприкосновено нещо, защото и в обстоятелствата на Втората световна война, когато България принадлежи на губещ съюз, въпреки това, този съюз, насочен директно срещу Русия, обществеността, започвайки от царя, завършвайки с учениците, намериха сили да празнуват тържествено деня на България, заявиха интелектуалците.

Движението беше анонсирано от президента Румен Радев на връх Шипка. "Днес казваме “не” на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност.

Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет - изтрита, а българската държавност - разградена", каза държавният глава историческия връх в речта си за 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

Явор Нотев каза, че целта на движението е да се съберат 400 000 легитимни подписа, за да се може да се проведе референдум.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 05.09.2023 23:27

    помаци, канадци, разни фили се мъчат да ни набутат отново в безвремието преди Освобождението срещу няколко сребърника, Господ да ги убие, анатема!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион