Свързани новини

02.12.2009 09:42

Обама обяви стратегията срещу Ал Кайда и талибаните

Видян 1160 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

30 хиляди американски войници ще изпрати в Афганистан президентът на САЩ Барак Обама, обяви той по време на обръщението си към нацията в Уест Пойнт по повод на войната в тази страна, информира БГНЕС.


С това общият брой на американските военни в Афганистан ще достигне 100 000 души, като целта ще бъде да се ускори предаването на контрола върху сигурността на афганистанските сили и последващото изтегляне от страната. Обама подчерта, че изпращането на новите части е жизнено важно за националните интереси на САЩ.


„Оттам бяхме нападнати на 11 септември и там се планират нови атентати, докато говоря“, заяви президентът, който посочи Афганистан и Пакистан като „епицентър на насилствения екстремизъм на „Ал Кайда“. Той иска американските части да започнат да напускат Афганистан през юли 2011 г. „Където „Ал Кайда“ и нейните съюзници се опитат да се установят, независимо дали в Сомалия, Йемен или другаде, те трябва да бъдат посрещнати с нарастващ натиск и силни партньорства“, обяви Обама глобалната си стратегия пред военните кадети.
По всяка вероятност изпращането на войските ще наложи приемането на отделен закон за разходите. Обявената стратегия ще увеличи военните разходи с 25-30 милиарда долара за фискалната 2010 г. Финансирането на афганистанската война може да се превърне в по-спорен от очакваното въпрос. Демократът от Уисконсин Ръс Фейнголд, който е противник на тази стъпка, заяви че ще се опита да блокира допълнително финансиране. Той определи плана на Обама като "грешка".


Не само САЩ трябва да увеличат приноса си за Афганистан, посочи американският президент. Той изрази увереност, че съюзниците от НАТО ще осигурят повече сили за войната. „Под въпрос е не само доверието в НАТО – заложена е сигурността на нашите съюзници и общата сигурност на света“, подчерта Обама.


Вашингтон иска и от Франция да подсили контингента си в Афганистан с 1500 души, посочи по-рано френският вестник "Монд", позовавайки се на анонимни дипломатически източници. Искането е било формулирано по време на телефонен разговор между американския държавен секретар Хилари Клинтън и френския външен министър Бернар Кушнер, а самият Обама е говорил по този въпрос и с френския президент Саркози. Кушнер и Клинтън ще бъдат в четвъртък и петък в Брюксел за министерска среща на НАТО. До този момент Франция отказваше да изпрати допълнителни подкрепления в Афганистан, като в момента разполага с 3 300 души военен персонал на територията на страната.


Ключова остава ролята на самите афганистанци. Обама подчерта в речта си, че американската помощ няма да бъде безусловна. В замяна Кабул ще бъде държан отговорен за изправянето на корумпираните чиновници пред съда. По-рано Белият дом съобщи, че Обама е заявил пред президента на Афганистан Хамид Карзай, че иска "измерим" напредък в страната през следващите 18-24 месеца. Двамата са обсъдили широк кръг от въпроси на едночасова видеоконференция. Те са обсъдили проблемите на предотвратяване на превръщането на Афганистан в безопасно убежище за терористи и борбата с корупцията. Обама е заявил ясно, че американските и международни усилия в Афганистан не са с отворен край и трябва да бъдат измервани спрямо измерими и постижими цели в рамките на следващите 18-24 месеца, гласи съобщението на Белия дом. Днес Карзай отново призова талибаните и другите бунтовнически групи да сложат оръжие и да участват във възстановяването на страната по повод мюсюлманския празник Айд ал Адха.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Днешният ден подчертава важността на завършването

Днешният ден подчертава важността на завършването,