Президентът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахян посреща министър-председателя на Индия Нарендра Моди по време на официален прием в Каср Ал-Ватан в Абу Даби, 15 юли 2023 г. © Ryan CARTER / Министерство на президентските въпроси на ОАЕ / AFP

Свързани новини

03.11.2023 17:37

ОАЕ обмислят инвестиции в размер на 50 милиарда долара в Индия

Видян 610 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обмислят да инвестират 50 млрд. долара в Индия на фона на засилването на търговските връзки между двете азиатски икономически сили. Като част от стремежа за укрепване на връзките, структури, свързани с шейх Тахнун бин Зайед Ал Нахаян, са обсъждали планове за инвестиране на милиарди долари в южноазиатската страна, съобщи Блумбърг, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Тахнун е брат на президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед и има тесни връзки с Гаутам Адани, индийски магнат, смятан за близък до министър-председателя Нарендра Моди. Някои от инвестициите биха могли да включват държавни инвестиционни фондове, като например Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), Mubadala Investment и ADQ, които се председателстват от шейх Тахнур.

ОАЕ биха могли да обявят предварителни обещания още през следващата година, се твърди в доклада, като се добавя, че обсъжданите сделки "включват дялове в ключови индийски инфраструктурни проекти и държавни активи". Малко вероятно е обаче тези "обещания" да имат "ясни срокове", твърдят източниците на изданието.

Инвестициите вероятно ще последват посещението на Моди в страната от Персийския залив през юли 2024 г. Индийският министър-председател наскоро посети Абу Даби за пети път, откакто встъпи в длъжност преди девет години. Последният индийски министър-председател, посетил страната от Персийския залив, е Индира Ганди през 1981 г. Очакваните сделки ще придобият допълнително значение, тъй като Моди се стреми към трети мандат като министър-председател на Индия през следващата година.

Визията на ОАЕ за инвестиране в Индия, най-бързо развиващата се голяма икономика в света, идва по петите на Катарския инвестиционен орган и Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, които предприеха големи инвестиции в страната.

През август Reliance Retail Ventures Limited (RRVL), дъщерно дружество на Reliance Industries Limited, собственост на най-богатия индиец Мукеш Амбани, обяви, че е привлякло инвестиция в размер на 1,1 млрд. долара от Qatar Investment Authority (QIA). От друга страна, Саудитска Арабия е 19-ият по големина чуждестранен инвеститор в Индия с кумулативни разходи от 3,2 млрд. долара от април 2000 г. до март 2023 г., според правителствения портал Invest India.


 Последните събития идват на фона на усилията на Ню Делхи и Абу Даби да увеличат двустранната търговия с непетролни продукти до 100 млрд. долара. По данни на Ройтерс двустранната търговия между Индия и ОАЕ е била 84,5 млрд. долара през 2022-23 г.


  На снимката: Президентът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахян посреща министър-председателя на Индия Нарендра Моди по време на официален прием в Каср Ал-Ватан в Абу Даби, 15 юли 2023 г. © Ryan CARTER / Министерство на президентските въпроси на ОАЕ / AFP


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби