Софиянски определя победителят да плати само 17% от сумата на сделката
01/02

Свързани новини

25.10.2022 15:05

О. Донев ликвидира Софийски аптеки, взе 34 за 300 000 лв. и всичко е за сметка на столичните данъкоплатци

Видян 3662 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   23 години, след като Огнян Донев и Ко! приватизира Софийски аптеки, без да разбира нищо от фармация, но задължавайки се с договор да ги съхрани, от тях е оцеляла една – единствена. Намира се на Позитано 12, под бившата поликлиника на ЦК на БКП,  и носи марката Ceiba – една от „националните вериги” от обръча на Софарма в държава, където по закон през 21-ви век никое юридическо лице няма право да притежава и контролира повече от 4 аптеки.



Покупката на общинското дружество през 1999 г. при кмета Стефан Софиянски, който случайно е и шеф на Здравната каса тогава, става с помощта на също подопечната на Софиянски като собственост на Столичната община Общинска банка, чийто шеф на борда е близкият приятел на Донев – Любомир Павлов – Пъпката.


След приватизацията на общинското дружество с парите на общината, т.е данъкоплатците, въртени от банката, но вече като частна фирма на Донев, Софийски аптеки става втори по големина акционер в същата банка. Тоест, тя е купена, а после делът е продаден на трето лице, изцяло за сметка на софийските данъкоплатци. От нашия джоб са подаръците. Най-буквално.


Скандална е и цената: Софиянски определя победителят да плати само 17% от сумата на сделката. Понеже, доста удобно за РМД-Донев, плаща в компенсаторки. Всеки лев от 7,75 млн. излиза на новоизлюпения милионер, скрит зад уж работническо – мениджърското дружество, 17 стотинки. При това плащането от общо 1,36 млн.лв. е разсрочено с години.


Реално получените от Общината, за да прехвърли 34 аптеки, които освен работещи, са и златни имоти, на де факто назначения от Софиянски новоизлюпен милионер е 300 000 лева. Фактическата стойност дори само като недвижимости и марка тогава е поне 30 милиона лева.


Ето я цялата история, разказана от 19 минути през 2011 г:   


“За последния кръг от преговорите за продажбата на предприятието останаха работническо-мениджърското дружество (РМД) на "Софийски аптеки" и "Димитрова Фарма комерс". Офертата на частната фирма е 7,75 милиарда лева (7,75 млн. след деноминацията), половината от които се плащат в брой до 30 дни след сключването на сделката. РМД дава 3.5 милиарда лева (3,5 млн.), от които в касата на общината ще се внесат само 300 милиона (300 хил. нови) лева.


Кметът Стефан Софиянски заяви, че не е съгласен "Софийски аптеки" да се продадат на едно юридическо лице, което да създаде монопол”, пише на 02.03.1999 авторитетният сайт news.bg.


Броени дни след това най-богатият днес българин Огнян Донев приватизира общинското дружество "Софийски аптеки" чрез Работническо-мениджърско дружество (РМД). “10 %, които трябваше да бъдат платени веднага, бяха осигурени с кредит от ОБ. Останалото бе платено с компенсаторки...Представители на "Фарма комерс" обвиниха Софиянски, че е поискал подкуп от 2 млрд. лв. (2 милиона) за продажбата на 34 аптеки.


В крайна сметка в процеса на търга РМД-то е принудено да увеличи предлаганата цена до 8 млрд.неденоминирани лв. Плащането е извършено с компенсаторни записи по 0,17 лв. Рекапитулацията показва, че РМД-то в крайна сметка е платило общо 1 360 000 лв. (б.р. разсрочени в години). А само застроената площ на аптеките, които се намират на ключови и атрактивни места в София надхвърля 5 000 кв м.”, писа тогавашната преса.


Истинските мотиви РМД да бъде предпочетено пред по-изгодните оферти на други кандидати станаха ясни чак след 6 години, когато гръмна скандалът с тайната приватизация на акции от Общинска банка. Вече частното дружество Софийски аптеки АД се оказа  вторият по големина акционер в банката, която го кредитира с парите от общинския бюджет, които върти.
 


“Фирмата е взета изцяло от Донев през 2003 година. За сделката той използва дружеството „София” АД. Проверка в регистрите обаче показва, че на Булстат номера на „София” АД отговаря друга компания, свързана с Донев ¬ „Донев инвестмънтс” АД. Еднакви се оказват и адресите на двете компании – ул. „Позитано” 12 в столицата.


В търговските регистри не е отбелязано двете компании да са се сливали и затова да имат еднакъв Булстат номер. Освен това проверка в ДАКСИ показва, че в момента „София” АД не съществува”, съобщи през 2011 г. телевизията.
В задачата се пита: какво има на адреса “Позитано” 12? Една от софийските аптеки – тази към някогашната поликлиника на ЦК на БКП. Проверихме на място какво се случва там?
“Няма вече Софийски аптеки. Дружеството е



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог