От другата страна на линията е Серхий Пашински, бивш депутат, който пуши цигара от цигара и е бил отговорен за военните разходи в продължение на години. Голяма част от това време той прекарва като следствен по подозрения в корупция и облагодетелстване, което отрича. Сега той живее във фактическо политическо изгнание в имението си в провинцията, отстранен от президента Владимир Зеленский и обещанието му да изкорени корупцията.

Свързани новини

15.08.2023 09:24

NYTimes разкри схемата на Петков-Нинова за износ на оръжие с фейк-купувач вместо Киев

Видян 1913 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 В свое разследване Ню Йорк Таймс разкрива схемата, по която, в първите месеци на 2022-а година, България е произвеждала и доставяла оръжия на Украйна. Според документи, доставките са стигали до Украйна през фалшив полски краен купувач. Оръжеен търговец от Украйна и българската му връзка успяват да отговорят на притесненията на българските власти доставките за Киев да не бъдат директни заради общественото мнение и историческите връзки с Русия. Според авторите на статията само по една сделка в началото на 2022г. украинска авиокомпания е превозила 265 000 килограма ракети, гранати и снаряди за Украйна.

В ранните седмици на войната в Украйна, докато руската армия напредва към Киев, украинското правителство има нужда от оръжия, бързо. Затова от нейното министерство на отбраната е направено телефонно обаждане, отчаяно и невероятно.

От другата страна на линията е Серхий Пашински, бивш депутат, който пуши цигара от цигара и е бил отговорен за военните разходи в продължение на години. Голяма част от това време той прекарва като следствен по подозрения в корупция и облагодетелстване, което отрича. Сега той живее във фактическо политическо изгнание в имението си в провинцията, отстранен от президента Владимир Зеленский и обещанието му да изкорени корупцията.

„Излезте на улицата и попитайте дали Пашински е престъпник“, каза по националната телевизия Зеленски през 2019 година. „Гарантирам ви, че от 100 човека 100 ще кажат, че той е престъпник.“

Но господин Пашински има връзки в оръжейния бизнес и, може би също толкова важно, той знае как да действа в отбор, без да се притеснява от формалности. В правителство, което го е поставило в центъра на различни скандали. Във военно време това го прави неоценим.

Той отговаря на обаждането.

Осемнайсет месеца по-късно разследване на New York Times откри, че компания, свързана с господин Пашински, е станала най-големият частен снабдител на оръжие в Украйна. Тя купува и продава гранати, артилерийски снаряди и ракети чрез транс-европейска мрежа от посредници. Компанията Ukrainian Armed Technology отчита през миналата година най-добрата година от съществуването си, с продажби на обща стойност над 350 милиона долара, в сравнение с 2,8 милиона долара в годината преди войната.

А господин Пашински отново е разследван, като украинските власти проверяват ценообразуването на Ukrainian Armed Technology и финансовите му връзки с длъжностни лица, отговарящи за обществените поръчки, както и с компании в чужбина, разказаха двама служители, запознати с въпроса.

Този месец следователи от разузнавателната служба претърсиха офисите на държавна компания в търсене на доказателства срещу Ukrainian Armed Technology, казаха правителствени служители, запознати с обиска. Повечето от хората, споделили информация за разследването, го направиха с настояване за анонимност, тъй като не са били упълномощени да обсъждат текущото разследване.

Господин Пашински и изградената от него мрежа осветляват един малко обсъждан аспект от военната стратегия на Украйна. В името на това оръжията да стигнат до фронтовата линия, лидерите възкресиха фигури от бруталното минало на страната и поне временно отмениха антикорупционната политика, провеждана с години. Държавните служители престанаха да включват в черния списък доставчици, които са измамили армията и се отказаха от множество правила за публично оповестяване, целящи да разкрият лично облагодетелстване.

Администрацията на господин Зеленски направи всичко това, докато обещаваше, че ще продължи да се бори с корупцията. Така се стигна до неудобни противоречия – като това, че администрацията се обърна за помощ към човек, когото е обявила за престъпник, за да купи от него оръжия, да му благодари и да продължи да го разследва.

В краткосрочен план рискът се отплаща. Украйна задържа руските войски достатъчно дълго, за да може да пристигне международна помощ. А Ukrainian Armed Technology има текущи договори за десетки милиони долари в подкрепа на военните усилия. Дългосрочният риск е тези временни промени да се утвърдят и господин Пашински и други, които са били отстранени, да излязат от войната с повече пари и влияние от всякога.

Украинските лидери разбират този риск. „Ние не сме големи идеалисти в това отношение“, каза в интервю заместник-министърът на отбраната Володимир Гаврилов. Когато избухна войната, каза той, „искахме огромни количества, веднага“.
Разследване на Times в Европа показва как се е случило това и как политиките на Украйна, породени от отчаяние, са повишили цените и са добавили още един пласт печалба.

Така например мрежата на господин Пашински купува оръжие, след това го продава, след това отново го купува и отново го продава, според секретни договори и правителствени документи, получени от Times, заедно с интервюта с над двайсет настоящи и бивши правителствени служители и фигури от оръжейния бизнес.

С всяка транзакция цените се повишават, а също и печалбите на сътрудниците на господин Пашински, докато крайният купувач – украинската армия – не плати най-високата цена. Използването на множество брокери по този начин може и да е законно, но е също и изпитан начин за повишаване на печалбите, който Пентагонът избягва.
Според служител, запознат с финансирането на Украйна по време на войната, голяма част от средствата, с които се захранва тази система, идват от европейската помощ. Но европейските и американските официални лица не желаят да обсъждат господин Пашински, тъй като се страхуват да не се причислят към руския наратив за безнадеждната корумпираност на украинското правителство и нуждата то да бъде сменено.

В частен план обаче те казват, че появяването отново на фигури като господин Пашински е една от причините американското и британското правителства да купуват боеприпаси за Украйна, а не просто да отпускат пари.

Господин Пашински, който е ръководител на търговската група Ukrainian Armored Technology отрича да има какъвто и да e финансов интерес в оръжейния бизнес. На хартия това е вярно. Но в Украйна документите не винаги отразяват реалността.

Служители от три различни ресора на украинското правителство, включително високопоставен служител, отговарящ за



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби