В решението на Народното събрание е записано, че Министерския съвет трябва да внесе програма с всички проекти с ясни финансови параметри и без скрити разходи с конкретен срок за изпълнение, за да се даде гаранция за модернизацията на армията.

Свързани новини

31.01.2023 15:14

НС възлага на МС да изготви всеобхватна програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

Видян 761 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със 135 гласа "за" депутатите възложиха на Министерски съвет да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Против се обявиха депутатите от "Възраждане", а от БСП се въздържаха, предаде БНР.

В решението на Народното събрание е записано, че Министерския съвет трябва да внесе програма с всички проекти с ясни финансови параметри и без скрити разходи с конкретен срок за изпълнение, за да се даде гаранция за модернизацията на армията.  

Николай Дренчев от "Възраждане" възрази такава задача да се поставя на служебно правителство с кратък хоризонт на действие:  

"Няма как да знаем дори Бюджета за тази година, какво остава за бюджетите в рамките на следващите 10 години. Това, което искаме в момента от министерството, това е да не ни обещават като на циганска сватба какво ли не, каквото им хрумне и послед следващите управляващи да си бият главите как да решават този батак, който сега ще сътворим. Предполагам, че евроатлантическото мнозинство в това събрание силно се притеснява от това, че след следващите парламентарни избори Министерството на отбраната, като и останалите министерства ще бъдат управлявани от "Възраждане" и именно поради тази причина искат да ни вържат ръцете", коментира Дренчев.

Не беше прието предложението на "Възраждане" в документа да не се фиксират стратегическите ни партньори. Христо Гаджев от ГЕРБ се противопостави на аргументите им така:  
"Ние имаме два стратегически съюза, от които сме част - НАТО и Европейския съюз. Там са ни основните цели и приоритети. Нека не развързваме така ръцете, а да фокусираме върху това, което наистина е важно за България като държава. Мислим, че трябва наистина да има предвидимост, прозрачност и управляемост на разходите в отбраната, за да не може следващите правителства да си блъскат главата как да изпълняват решение на Народното събрание, което е подписало празен чек. Аз смятам, че в българското правителство, независимо дали е служебно или не, има достатъчно хора, които разбират от работата си и знаят как да правят дългосрочни прогнози. В крайна сметка това е работата на стотици служители, особено в Министерството на финансите", заяви Гаджев.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева