Решението беше взето със 149 гласа „за“ и 26 "въздържал се".

Свързани новини

13.01.2023 14:15

НС освободи предсрочно шефа на НЗОК Петко Салчев

Видян 868 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът освободи предсрочно Петко Салчев като председател на Националната здравно-осигурителната каса, считано от днес. Решението беше взето със 149 гласа „за“ и 26 "въздържал се", предаде БНР.


Всички парламентарни групи гласуваха "за" оставката на Салчев въздържаха се единствено "Възраждане" и двама народни представители от "Демократична България".


Мотивите за предсрочното прекратяване на мандата на шефа на Здравната каса са нарушения диалог между него и Българския лекарски съюз (БЛС), както и системно неизпълнение на задължения от страна на Петко Салчев.


Той е внесъл методика за определяне на размера на сумите, плащани от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), без да я е съгласувал с лекарския съюз, не е създавал база данни и не е поддържал такава, като по този начин няма механизъм и контрол на изразходваните средства.


Антон Тонев от "Продължаваме промяната" обясни, че депутатите не могат да оставят здравната система на пауза.


"Ние в "Продължаваме промяната", парламентарната група, постигнахме съгласие да подкрепим проекта на решение, на който сме съвносители. Ситуацията е такава, има нужда от подобна процедура, за да възстановим диалога. Все пак да не оставаме здравната система на пауза за неопределен период."


Депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов каза от парламентарната трибуна, че в предсрочното освобождаване на Салчев няма личен мотив и го определи като изключителен професионалист, но липсата на диалог между НЗОК и БЛС поставя под съществен риск здравните услуги на българските граждани.


"Днешното решение в основата си цели именно това – да се отпуши процесът за работа между НЗОК и БЛС, за да можем активно да работим в интерес на българските пациенти и да можем да имаме рамков договор".


Самият Петко Салчев каза пред народните представители, че не приема упреците, че не изпълнява задълженията си. Той посочи, че само една съсловна организация иска оставката му.


"В един диалог има две страни – когато едната страна не желае да контактува с другата, няма диалог. Интересно защо само една организация иска моята оставка, а не са питани останалите организации, защото НЗОК не сключва договор само с БЛС. Човек, когато работи, греши, допуска грешки, но да ме обвиняват за системно нарушение, не бих го приел. Горд съм от това, което съм постигнал и ще си тръгна с гордо вдигната глава, защото оставям една работеща институция."


Решението на депутатите влиза в сила от днес, 13 януари.


В кулоарите на парламента Салчев обясни, че една от основните причини за прекратяването на мандата му е конфликт с БЛС заради тяхното настояване в Националния рамков договор да бъде включено увеличение на заплатите на лекарите.


"НЗОК е институция, която не е на лекарите, а е на здравно-осигурените лица. И управителят трябва да защитава техните интереси . Две години и нещо съм се сблъсквал със становището "дайте да дадем пари на лекарите". НЗОК е институция, която закупува услуга, която е извършена по съответния ред, не е институция, която плаща заплати. Опитите за въвеждане в НРД изисквания за заплати са незаконни. Оттук нататък всеки управител на НЗОК всеки момент може да бъде свален по предложение на някоя от съсловните организации."


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 14.01.2023 12:45

    След като ГЕРБ и ПП за поискали и приели оставката на този човек значи наистина той може да си тръгне с гордо вдигната глава.

  • 001 вредни и опасни 13.01.2023 18:24

    БЛС е като едно рекетиращо НПО, срам за НС, което както се знае си приема каквото трябва и после си го отменя, ако види дебелия, както беше с ускореното единствено у нас затваряне на въглищните централи. Никак не е случайно унизително ниското даверие в НС и депутатите, които въпреки това продължават да не се съобразяват с исканията и желанията на суверена, а си правят каквото им е наредено /знае се от къде/. Повечко протести и стачки ще ги отрезви и приземи

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.