Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ППДБ за още 24 часа преговори, се казва в позиция на партията.

Свързани новини

19.03.2024 09:22

Ново правителство или избори - става ясно в 12.00 часа

Видян 1312 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очаква се да стане ясно дали днес ще има развръзка на политическия възел. До обяд трябва да бъдат финализирани преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.


Вчера Мария Габриел прие мандата от президента и започна да тече срокът, в който тя трябва да върне на държавния глава папката или с имената на бъдещите министри, или празна. По закон срокът е една седмица.


Тя обаче заяви, че всички детайли по споразумението между двете коалиции трябва да бъдат уточнени и подписани до 12 часа днес, когато Габриел ще отиде при президента.


Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ППДБ за още 24 часа преговори, се казва в позиция на партията от вчера:

"Заявяваме категорично, че утре, 19.03.2024 г., преговорите с ППДБ ще бъдат финализирани до 12:00 часа. Кандидатът на ГЕРБ за министър – председател Мария Габриел ще отиде утре при президента Румен Радев с окончателното решение".


Предлаганият от ГЕРБ-СДС проектосъстав на Министерския съвет е неприемлив за ПП-ДБ, заяви премиерът в оставка Николай Денков на излизане от президентството.


"В пакет вървят както споразумението - текстът е ясен и конкретен, така и съставът на Министерския съвет. До вчера нямахме яснота ще бъде ли подписано споразумението или не, до вчера ни беше казано, че няма да бъде подписано. Вече имаме съгласие, че това споразумение ще бъде подписано. Ако трябва ще доуточним още текстовете и можем да погледнем състава на Министерския съвет. Нашето разбиране е, че трябва да бъдат подписани заедно. Сутринта това, което беше представено като проектосъстав, ние го виждаме за първи път, в този вид за нас е неприемливо. Тепърва ще обсъждаме и състава. След като приключат преговорите, когато има общо съгласие, тогава с Мария Габриел можем да ви кажем какво може да бъде прието от двете страни", каза Денков.


Вчера президентът връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Да получат мандата в президентството влязоха членовете на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, придружени от премиера в оставка Николай Денков и съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Преговорният екип на ГЕРБ и представителите на ПП-ДБ дойдоха със закъснение в президентството.


От ГЕРБ-СДС номинираха пред президента официално Мария Габриел като кандидат за премиер.


Вицепремиерът в оставка Мария Габриел заяви, че преговорите продължават още този следобед и че имат нужда от още 24 часа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв