В последните седмици на министър Меджидиев увери, че е постигнал предоговаряне на условията за доставка на Ковид ваксини, което ще спести на българските данъкоплатци 188 млн. лв.

Свързани новини

03.08.2023 09:47

Нови 140М лв.за ковид-ваксини при орязани бюджети за образование и култура

Видян 2176 пъти | Коментари 8
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата дава 140 млн. за ваксини срещу Ковид. Това става ясно от публикувания в Държавен вестник бюджет на страната за 2023г.




Най-вероятно сумата е предназначена не за заплащане на вече поръчани ваксини по програмата за европейска солидарност, а за нови, който страната ни ще заяви в следващите месеци. През май тази година тогавашният здравен министър Асен Меджидиев обяви, че старата ни е постигната договорка да ни бъдат доставени само платените, но все още недоставени 1 400 000 дози ваксини. Останалите поръчани на европейско ниво ваксини ще бъдат канселирани срещу определена такса.

В последните седмици на министър Меджидиев увери, че е постигнал предоговаряне на условията за доставка на Ковид ваксини, което ще спести на българските данъкоплатци 188 млн. лв.

Тогава стана ясно, че към края на март тази година в България са бракувани 2,8 милиона дози, а през април трябваше да се изхвърлят още 2,5 милиона дози. Тогава Меджидиев обясни, че имаме предплатени от редовния кабинет Петков други 1,5 милиона дози.

В края на май, след постигната договорка на европейско ниво, у нас трябваше да бъдат доставени само вече платените, но все още недоставени 1 400 000 дози ваксини.

Данните показват, че ежедневно у нас ваксина срещу Ковид си поставят между 5 и 10 души, което означава, че необходимите дози за година не надвишават 4 000 броя. По неофициална информация ЕК договаря ваксините с Пфайзер и Модерна на цена между 15 и 20 евро за доза.

Грубата сметка показва, че предвидените в бюджета 140 млн. лв. стигат за купуване на над 3 млн. дози антиковид ваксини.

България не е участвала в определянето на броя на COVID ваксините, които трябва да ни бъдат доставени. В този процес са участвали само пет държави, членки на ЕС. Те са определяли количествата на доставени ваксини за всяка една страна, като основния критерии за това е населението. За България беше планирано огромно количество ваксини.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 008 Anonimen 30.08.2023 23:31

    продължават лъжите на аргирова и сие за ковид ваксините, без да има каквато и да е статистика за последиците от тн ваксини в България, този екип пише фалшиви статии, за да угоди на световните редуктори и да получи някой кървав лев

  • 007 Anonimen 30.08.2023 00:44

    Ако само преди 30 години всеки трети или четвърти пациент с пневмония е умирал, сега никой не умира, освен ако не е много увреден или твърде възрастен. Това довежда до мисълта, че антибиотикът прави чудеса и можем да го използваме за всичко.

  • 006 Anonimen 17.08.2023 23:17

    всички шефове на клиники в Александровска си късат ризите да хвалят отровните ковид ваксини за едни пари, а самите те не си ги слагат, но лъжат народа, такова безсрамие и падение не е имало никога в българското лекарско съсловие, цял свят разбра, че това са боклуци, те ги хвалят

  • 005 Anonimen 16.08.2023 23:46

    лед зепелинът се мъчи да догони шефовете на болници по доходи чрез комисионни от фарма мафията , съсипват държавните болници, ограбват здравната каса и доходите им растат, младите лекари бягат от зверската експлоатация и подигравка, няма да има нормалност в тази територия

  • 004 Anonimen 05.08.2023 00:11

    лекарите напускат детското във Враца заради мизерните заплати - подигравки и го закриват, баламите тичат да протестират за старозагорските проститутки, а децата им без лекари в 21 век - оглупяването е огромно

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв