Свързани новини

04.02.2013 10:17

Новера осъди България

Видян 2132 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще трябва да плати 57 милиона евро на фондовете Accession Eastern Europe Capital AB и Mezzanine Management Sweden AB. Според източници на Биволъ това е предвидено в споразумение, сключено през юли 2012 г. Фондовете са завели дело за експроприяция срещу държавата в Арбитража на Световната Банка, а повод е казусът с прекратяването на концесията на Новера за софийския боклук.


Държавата отива на споразумение след като вижда, че делото ще бъде изгубено, за да избегне негативите и медийния шум от публичното съдебно решение. Официално делото е прекратено на 23 юли 2012 г. по член 45 от правилата на арбитража, заради липса на процесуални действия от страна на ищеца. По информация на Биволъ на фонда вече са платени 9 млн евро за адвокатски разходи, а плащането на главницата по споразумението предстояло. България е наела като защитник адвокатска кантора, чийто хонорар “също не е безобиден за бюджета - 12 милиона евро”, ако се вярва на сайта.


Такъв е засега резултатът от войната за софийския боклук, която се разгаряше преди 4 години между Станишев и Борисов и приключи с "изгонването на Вълка”. Новера беше собственост на фонда Equest, управляван от Георги Крумов. Equest купува от Румен Гайтански – бившият концесионер по чистотата в София,  фирмите му срещу 42 милиона евро. От тях 5 милиона са собствен капитал, 20 милиона банков заем и 25 милиона необезпечен заем от небезизвестния австрийски фонд Mezzanine Managemeng GMBH. След като тогавашният кмет на София Бойко Борисов отнема лиценза на Новера, фирмата преминава през бърза ликвидация. Банката, която е дала обезпечен заем предявява претенции пред Equest и след около година си получава парите директно (като гарант по заема), докато Меzz Management са необезпечени и година след отнемането на концесията завеждат дело срещу държавата, а не срещу Столичната община, за експроприация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв