Григори Григоров беше председател на Съвета на директорите при Борисов 3, а служебното правителство
01/03

Свързани новини

15.06.2023 17:15

Нов зам.-министър на ПП/ДБ е уволнен като шеф на БДЖ за далавера за 27 М лв. с боса на борческата групировка 777

Видян 14557 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Одобреният късно в сряда нов заместник-министър на транспорта, третият изобщо назначен лично от новия премиер акад. Денков, шокира повече дори от скандално уволнения 3 часа след подписа за назначаването му от министър-председателя „горски на Вълка и Доган” в МЗХ.


Григори Григоров беше председател на Съвета на директорите при Борисов 3, а служебното правителство С


МИНИСТРИ КИРИЛ ПЕТКОВ И АСЕН ВАСИЛЕВ ГО УВОЛНИ И ГО ДАДЕ НА ПРОКУРОР ЗАРАДИ СКАНДАЛНА СДЕЛКА – СЪЩИЯТ СЕГА Е НАЗНАЧЕН ИМЕННО ОТ КВОТАТА НА ТЯХНАТА ПАРТИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА В КАБИНЕТА. Интересно какво ли е променило позицията на Промяната и дали, каквото и да ни говорят, става дума за пари?


На 29.06.2021 г. служебният кабинет, в който изгряха политическите звезди на Петков и Василев и на чиито криле те създадоха политическия си проект, уволни Григори Григоров.  Тогавашният транспортен министър цитира реалната причина за скандалното освобождаване: „редица нередности и административни нарушения" в проведените обществени поръчки от БДЖ - Пътнически превози ЕООД за ремонт на вагоги и за охрана.


Едно от най-фрапиращите е сключването на договор за ремонт на 15 вагона с частния жп завод в Дряново, без БДЖ да обяви процедура по Закона за обществените поръчки. А тя е напълно задължителна.
Цялата стойност на договора възлиза на над 30 млн. лв. с ДДС, което на практика означава, че ремонтът на един вагон с ДДС излиза по над 2 млн. лв., каквато е цената на чисто нов, модерен, съвременен, технологичен вагон. Не на  произведени в средата на 80-те в същия завод в Дряново, когато той е бил държавна собственост.


Оказва се, че предприятието няма авторски права върху проекта на вагоните, което означава, че реновирането им може да бъде извършено и от друг завод.


Още по-интересното е КОЙ и как печели скандалната и незаконна поръчка, защото това разкрива цяла престъпна схема, замислена като многоходова комбинация:


Оказва се, че първо въпросната частна фирма Инерком е изкупена в навечерието на поръчката, дадена от новия заместник-министър на Промяната от Валери Димитров – бос на софийския клон на някога могъщата борческа групировка от Пловдив, известна от медиите като Седмиците или 777 и с фалита на Кристалбанк – един от кухите трезори, фалирали при серията банкрути от времето на Виденов.
После Григори Григоров, убедил се, че това е свършено, пуска поръчката.



Валери Димитров, в центъра


За да не се явяват други кандидати, които да предложат реална – много по-ниска и адекватна на пазарната конюктура цена, организаторът лансира дълбоко неверен аргумент, така че процедурата да се проведе без търг и конкурс.


За да мине, се твърди, че няма друг, който може да направи ремонт на тези вагони, което – разбира се – не отговаря на истината. Нещо повече, даващият поръчката е наясно за липсата на лиценз и авторски права на някогашния държавен завод, който вече е станал частна фирма.


Въпреки всичко това и с ясното съзнание какво извършва, той подписва скандалната сделка, платена с нашите пари на данъкоплатци.


Тази работа е извършена през коронавирусната 2020 г . и никой, особено МВР, Следствието и Прокуратурата не й обръща внимание.


Друг скандален договор, подписан от ръководството на БДЖ, начело с Григори Григоров, при това отново с борчески привкус и дни преди служебното правителство да бъде назначено от президента Румен Радев, е за охрана на обекти на националния жп превозвач в цялата страна с частна и отново пловдивска по корени фирма.


Това става въпреки че държавната компания има собствено звено за охрана. Договорът за охрана също е на стойност близо 30 милиона лева за срок от 5 години.



„Проверките на цялостната документация отчитат неверни информации и необосновани действия за провеждане на процедури, което се отнася до целесъобразността и прозрачността на проведените поръчки”, заключава през 2021 г. ревизиращият управлението на ГЕРБ служебен кабинет. В който звездите на разобличенията бяха Петков и Василев – днес лидери на Промяната.
Това на думи.


На дело в управлявания от тях кабинет, в който съдружника на Петков в НПО е премиер, а съпредседателят му в ПП – Василев е финансов министър.
По делата ще ги познаете...
Следва


Радостина Тонева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.06.2023 07:46

    Първо проверете, после пишете. Григоров беше уволнен под този претекст от Христо Алексиев/когато стана служебен министър на транспорта за втори път/ по лични причини. Прокуратурата при всички разследвания не намери повод за до съдебно производство. Факт. Не очерняите с драскания най-способния мениджър, появявал се в БДЖ през последните 10 години. Отвратителни "журналисти"

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец