Свързани новини

23.08.2021 11:28

НОИ: Влиза в сила нов механизъм за редукцията на индивидуалния коефициент при пенсиониране

Видян 2688 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 1 септември влизат в сила разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО),  с които се променя механизмът за определяне на намалението на осигурителния доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент при определяне на размера на трудовите пенсии на лицата, родени след 31 декември 1959 г., осигурявани в универсален пенсионен фонд (УПФ).

С новите разпоредби се цели постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент и съответно - по-висок размер на пенсията, отпускана от държавното обществено осигуряване (ДОО), съобщава Националният осигурителен институт, предаде БНР.

Не по-късно от 30 септември догодина може да се подаде молба за преизчисляване на коефициента на намаление на пенсията, отпускана от НОИ.

Правилото важи за хора, които получават пенсии и от държавата, и от универсален пенсионен фонд, тъй като при тях осигурителният доход в държавния фонд е намален заради вноските в частния.

Тъй като от началото на следващия месец влиза нов начин за изчисляване на това намаление, може да се подаде молба за преизчисляването му. Тя ще бъде удовлетворена, единствено ако е в полза на пенсионера.

"Трябва да се има предвид, че ефектът от преизчисляването на отпуснатата пенсия е строго индивидуален", предупреждават от осигурителния институт. При някои пенсии може да има


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби