Свързани новини

20.07.2020 13:17

Ню Йорк таймс: България е необикновен случай на упадък на демократичните стандарти

Видян 2694 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изтекли в медиите снимки на премиера. Нахлуване на полицията в президентството. Бизнес магнат, установил контрол върху обществен плаж. Надвиснал вот на недоверие срещу правителството. И най-големите улични протести от седем години.


България е обхваната от политическа криза, най-голямата от 2013 г., когато започнаха демонстрациите срещу корупцията, довели година по-късно до падането на тогавашното лявоцентристко правителство, пише "Ню Йорк таймс". Сега демонстрантите искат оставката на дошлото на власт след него дясно правителство, срещу което отправят сходни обвинения - корупция, намеса в съдебната власт и раболепие пред богати бизнесмени.


България, която е най-бедната страна - членка на Европейския съюз, и е разположена на югоизточната граница на блока на 27-те, е както поле в борба за влияние между Запада и Русия, така и пример за упадъка на демократичните стандарти в някои части на европейския континент, отбелязват авторите на статията Боряна Джамбазова и Патрик Кингсли.


В същото време обаче тя е специфичен и необикновен случай, добавят те. В Унгария и Полша, двете европейски страни, в които има най-явен упадък на демокрацията, управляващата партия ръководи подронването на демократичния процес. В България това се извършва от широк спектър от действащи лица във и извън правителството, включително малка група богати бизнесмени, се казва в материала.


Сегашните вълнения бяха провокирани от разкритието, че обществен плаж е бил заграден за частно ползване от виден бизнесмен с голямо влияние (по-нататък се преразказва инцидентът с лидера на "Да, България" Христо Иванов в "Росенец", разказва се и за реакцията на държавния глава Румен Радев и нахлуването на прокуратурата в президентството). За мнозина това засили страховете, че българската държава се намира под чуждо влияние, което накара десетки хиляди хора да излязат на демонстрации в градове из цялата страна, пише "Ню Йорк таймс".


"На хората тотално им писна от сговора между мафията и държавата. Виждаме го навсякъде", казва Нели Трифонова, 27-годишна собственичка на магазин, взела участие в протеста миналия понеделник. Според Весела Чернева, която ръководи софийския офис на Европейския съвет за външна политика, има усещане, че пътят пред България се е раздвоил и "няколко неща се случват наведнъж", но преди всичко има усещане, че "общественият договор, който почива на равнопоставеното прилагане на правила за всички, е нарушен".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни