"От името на Република България посочих, че страната е голям производител на слънчоглед и голям преработвател, проведени са множество срещи, МС работи по анализ на ситуацията за намирането на най-правилното решение, до финализирането на което министърът няма мандат от МС за присъединяване към писмото на петицата. Без ясен мандат от МС, министърът на земеделието не може да подкрепи документа. Решението на МС се очаква на 11 септември".

Свързани новини

15.09.2023 13:57

Нито ние, нито Киев има контрол на зърното за метали и др., министърът още на 5-и е написал на Денков писмо, с премиера си измиват ръцете с НС: Топексперт

Видян 3313 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Много говорят министрите колко големи са земеделските субсидии. Само дето до момента не са ги изплатили. Вероятно, защото бюджетът на Асен Василев е кух. И не става въпрос само за зърнарите, а и за картофарите и останалите земеделци. За целия огромен сектор. затова всичките организации се обединиха срещу този кабинет, което е безпрецедентно и трябва да говори, че ножът е повече от опрял до кокала.


И още нещо, ние нямаме нормална лаборатория за фитосанитарен контрол, за да изследваме за каквото и да било - примерно за тежки метали, украинското зърно. И Киев няма. Още по-малко пък да можем от утре да осигуряваме проби и да ги изследваме на североизточната или друга граница. Имаше една що-годе годна на юг при Капитан Андреево, от година и нея я няма".


Това заяви Пламен Абровски, ексшеф на агрокомисията в парламента, дългогодишен служител, а после и съветник в агроминистерството пред България он еър. Той прочете извадка от доклада на министър Кирил Вътев, написан до премиера Денков след неформалната среща на 5-и септември с колегите му ресорни министри от групата, която е наложила мораториум върху вноса на украинско зърно, начело с полша и Унгария, в която досега влизахме и ние: "От името на Република България посочих, че страната е голям производител на слънчоглед и голям преработвател, проведени са множество срещи, МС работи по анализ на ситуацията за намирането на най-правилното решение, до финализирането на което министърът няма мандат от МС за присъединяване към писмото на петицата. Без ясен мандат от МС, министърът на земеделието не може да подкрепи документа. Решението на МС се очаква на 11 септември".


Както експертът обясни, независимо от заблуждаващите думи на министъра у нас, още преди 10 дни е била решена съдбата на казуса. Излиза, че поради страха да поемат лична отговорност за действията си, министърът и премиерът са прехвърлили топката на парламента. Където пък има колективна безотговорност. Така се е стигнало до писмото на Кирил Петков, Делян Пеевски и още няколко няколко видни депутати от 12 септември, което в сряда - 13-и стана и решение на парламента. То излезе ден преди обсъждането на въпроса в Еврокомисията, за да улесним Брюксел да наложи на всички внос на украинско зърно. Заради руските атаки в Черно море Киев няма как да го изнася, освен по Дунав и по жп мрежата към Европа. Оскъпяването заради повишените цени на застраховките е друг фактор, който помпа цените на зърното от Украйна нагоре. Доставките за другите части на света - особено огромните и гладни азиатски пазари са затворени от руснаците.


"На 5 септември в рамките на неформалния съвет по земеделие, който се провежда в Испания, е имало среща на петте държави членки, които бяха обхванати от забраната, те са започнали офанзива да пуснат общо искане към комисията забраната да бъде продължена. Те са искали това нещо да се направи общо от 5 държави членки", обясни адвокат Абровски.От думите му излиза, че ние сме предали групата, в която досега участвахме, за да угодим на брюкселските чиновници.


Радостина Тонева


 Снимка: frognews.bg


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Чичо Скрудж 16.09.2023 11:36

    Вносът на американско жито ( украинското зърно не е украинско, а търговски продукт от земеделски земи, притежавани от САЩ) от УСрайна е наказателна акция срещу месното туземно население на кочината Булгаристан, което не иска да намрази Русия!!! А всичко е толкова просто : САЩ и Еврейско Нацисткия Съюз дава заем на САЩ /Украйна/ , а ще го връщат страните от ЕНС. Кой е прецакания – партньорите естествено !!! Слава Американу, КРАЙ на Булгаристану и АМИН !!!

  • 001 Anonimen 15.09.2023 18:50

    Нали Делян Пеевски трябва да излезе от списъка Магнитски, а пак фермерите да му мислят.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион