Никола Минчев

Свързани новини

18.01.2024 09:33

Никола Минчев повежда листата на ПП за европарламента

Видян 329 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зам.-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Никола Минчев няма да заеме председателското място в парламента, което той трябваше да поеме в резултат на "джентълменското споразумение" с ГЕРБ и ще се кандидатира за депутат в Европейския парламент като водач на листата на "Продължаваме промяната", научи "Дневник" от свои източници в коалицията.

Решението си Минчев е съобщил на колегите си от "Продължаваме промяната" във вторник (16 януари). То предстои да бъде официализирано и чрез гласуване от Изпълнителния съвет на партията, когато започне същинската подготовка за вота. Дотогава формацията трябва да вземе решение и дали да участва съвместно с "Демократична България", като ако двете политически сили се явяват с обща листа, водаческото място на Минчев трябва да бъде одобрено и от органите на "Да, България", ДСБ и "Зелено движение".

Засега от партията на Кирил Петков и Асен Василев казват, че ще предложат втората позиция в листата да бъде за представител на "Да, България". При този сценарий остава неизвестно каква ще бъде реакцията на единственият представител на "Демократична България" в Европейския парламент Радан Кънев от ДСБ, който наскоро заяви в интервю за Би Ти Ви, че не мисли, че неговият "интерес да участва на тези избори подлежи на съмнение". По неофициална информация от "Продължаваме промяната" желание за европарламента са проявили още Даниел Лорер, Калина Константинова, Деница Симеонова, Настимир Ананиев.


Решението на Минчев означава, че при ротацията през март лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще застане начело на Народното събрание. Досега той е бил само заместник-председател на парламента.

Тъкмо желанието на Атанасов да заеме третия най-висш пост в държавата стана повод за вътрешнокоалиционно напрежение, довело до отказа на Минчев от председателското място. По неофициална информация Атанасов първоначално е имал амбициите да стане конституционен съдия, като в края на миналата година дори сам не отрече възможността да се състезава за поста.

След решението на "Продължаваме промяната - Демократична България" номинациите за регулаторите да не бъдат на политически лица обаче той бил разубеден да се кандидатира за конституционен съдия, а за компенсация му било предложено председателското място в парламента. Така Минчев въпреки възраженията на депутатите от "Продължаваме промяната" бил оставен пред "свършен факт", посочват източници в коалицията. Първоначално зам.-председателят на парламента бил убеден, че въпросът трябва да се реши чрез гласуване в парламентарната група, но впоследствие се отказал от това си намерение, за да не предизвиква напрежение в коалицията, казват депутати.

Междувременно покрай тази интрига "24 часа" публикува резултати от социологическо проучване за вътрешнопартийна употреба, според което Минчев е с най-висок рейтинг сред част от колегите си от коалицията (24%). Вероятно и заради това премиерът Николай Денков дори го посочи за възможен водач на листата за Брюксел.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева