От подстрекаването на конфликта в Украйна и провокациите около Тайван до дестабилизирането на световните пазари на храни и енергия - през последните години и особено през последните месеци САЩ и техните съюзници ескалират напрежението в целия свят, каза Путин.

Свързани новини

28.10.2022 09:45

Никой не може да издържи на наближаващата буря: Путин

Видян 1672 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Светът навлиза в десетилетие на сътресения, тъй като стремежът към по-справедлив световен ред се сблъсква с произволната хегемония на колективния Запад, заяви руският президент Владимир Путин в четвъртък, говорейки на годишната среща на дискусионния клуб "Валдай".

Речта на Путин включваше теми от биоразнообразието до "културата на отмяна", естеството на това, което Западът може да предложи, и отговора на Русия, а след това часове наред той отговаряше на въпроси на публиката. Ето шест основни точки от встъпителните му думи.


Западът подклажда конфликти, за да запази хегемонията си

От подстрекаването на конфликта в Украйна и провокациите около Тайван до дестабилизирането на световните пазари на храни и енергия - през последните години и особено през последните месеци САЩ и техните съюзници ескалират напрежението в целия свят, каза Путин.


"Управлението на света е това, което така нареченият Запад е заложил в тази игра, която със сигурност е опасна, кървава и - бих казал - мръсна. Тя отрича суверенитета на държавите и народите, тяхната идентичност и уникалност и не зачита интересите на други държави", обясни руският президент. В така наречения от тях "световен ред, основан на правила", само тези, които създават "правилата", имат някаква власт, а всички останали трябва просто да се подчиняват.

Западът обаче "няма конструктивни идеи и положително развитие, той просто няма какво да предложи на света, освен да запази господството си.


Правила за теб, но не и за мен

Западът настоява, че неговата култура и мироглед трябва да са универсални, каза Путин. Въпреки че не го казват открито, те се държат така, сякаш тези ценности трябва да бъдат безусловно приети от всички останали.

Но когато някои други страни, особено Китай, започнаха да се възползват от глобализацията, Западът "незабавно промени или напълно отмени" много от правилата, които дълго време настояваше, че са изковани и свещени, каза Путин, като свободната търговия, икономическата отвореност, лоялната конкуренция и дори правата на собственост "изведнъж бяха напълно забравени"

"Щом нещо стане изгодно за тях, те променят правилата веднага, в движение, в хода на играта."


 Отмяна на културата


Вярвайки в своята непогрешимост, управниците на Запада желаят да унищожат - или да "отменят" - онези, които не харесват. Там, където нацистите са изгаряли книги, западните "пазители на либерализма и прогреса" сега забраняват Достоевски и Чайковски - каза Путин. Либералната демокрация се е превърнала в нещо неузнаваемо, обявявайки всяка алтернативна гледна точка за пропаганда или заплаха - добави той. Така наречената "култура на отмяната" унищожава всичко живо и творческо, като възпрепятства всякаква свобода на мисълта както в културата, така и в икономиката и политиката.

"Историята, разбира се, ще постави всичко на мястото му", каза Путин и добави, че самонадеяността на тези, които се опитват да ги отменят, е извън границите на допустимото, "но след няколко години никой няма да си спомня дори имената им, докато Достоевски, Чайковски и Пушкин ще пребъдат".


 Русия не се стреми към господство

Русия е "независима, оригинална цивилизация" и "никога не се е смятала за враг на Запада", каза Путин. Още от древността тя е свързана със Запада чрез традиционните християнски и мюсюлмански ценности, свободата, патриотизма и богатата си култура. Има обаче и друг Запад - "агресивен, космополитен, неоколониален, действащ като инструмент на неолибералните елити", каза Путин, "чийто диктат Русия никога няма да приеме".

Въпреки това Русия не хвърля ръкавица на елитите на Запада, а "просто защитава правото си да съществува и да се развива свободно. В същото време ние самите не се стремим да се превърнем в някакъв нов хегемон", каза Путин.


Хегемонията на Запада приключва

"Намираме се на исторически етап, в навечерието на вероятно най-опасното, непредсказуемо и същевременно важно десетилетие след края на Втората световна война. Западът не е в състояние сам да управлява човечеството, но отчаяно се опитва да го направи и повечето народи по света вече не искат да се примиряват с това", каза Путин.

Конфликтите, произтичащи от това вълнение, заплашват цялото човечество и конструктивното им разрешаване е основното предизвикателство пред нас, смята руският лидер.

Никой не може да се въздържи от предстоящата буря, която придобива глобален характер - каза Путин. Човечеството има два избора: "или да продължи да трупа тежест от проблеми, които неизбежно ще смажат всички нас, или да се опитаме заедно да намерим решения, макар и несъвършени, но работещи, способни да направят света ни по-сигурен и по-стабилен. "


Как трябва да изглежда многополюсният свят

В един истински демократичен многополюсен свят всяко общество, култура и цивилизация трябва да има правото да избере своя път и социално-политическа система. Ако САЩ и Европа имат това право, то трябва да го имат и всички останали. Русия също го има, "и никой никога няма да може да диктува на нашия народ какво общество трябва да изградим и на какви принципи".


 Най-голямата заплаха за политическия, икономическия и идеологическия монопол на Запада е, че в света могат да се появят алтернативни социални модели, които биха били по-ефективни и по-привлекателни.

"Преди всичко вярваме, че новият световен ред трябва да се основава на правото и справедливостта, да бъде свободен, автентичен и честен", каза руският президент.

"Бъдещият световен ред се формира пред очите ни. И в този световен ред трябва да изслушваме всички, да вземаме предвид всяка гледна точка, всяка нация, общество, култура, всяка система от мирогледи, идеи и религиозни вярвания, без да налагаме на никого една-единствена истина, и само на тази основа, разбирайки отговорността си за съдбата на нашите народи и планетата, да изградим симфонията на човешката цивилизация. "


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец