Холандският монарх направи тези забележки в отговор на неотдавнашно проучване, според което общественото доверие в краля е спаднало до най-ниското си ниво от началото на управлението му - 54%

Свързани новини

28.04.2022 09:24

Никой не иска да свърши като Путин: Нидерландският крал

Видян 1562 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нидерландският крал Вилем-Александър се пошегува в сряда, че "никой" не иска да бъде на мястото на руския президент Владимир Путин, което е рядко срещана политическа забележка от страна на монарха, съобщава Политико.




"Ако нямате [конструктивна критика], може да се свършите като Путин", каза той, говорейки в Маастрихт на парада по време на ежегодните тържества по случай Деня на краля, "а никой не иска това".




Холандският монарх направи тези забележки в отговор на неотдавнашно проучване, според което общественото доверие в краля е спаднало до най-ниското си ниво от началото на управлението му - 54%. "Социологическите проучвания не ми помагат много - това, което смятам за добро, е конструктивната критика", каза той, преди да спомене Путин.


 


Въпреки че кралските особи в Нидерландия понякога играят влиятелна роля в политиката зад кулисите, обикновено се очаква те да бъдат аполитични в публичното пространство - дори ако кралят е изразявал подкрепата си за Украйна. "Сърцата ни са с народа на Украйна и с всички, засегнати от насилието", заяви той в съвместно изявление със съпругата си кралица Максима през февруари, веднага след като Путин обяви война на Киев.


 


Въпреки че през 2013 г. Вилем-Александър се възкачи на престола с висок рейтинг, доверието в него пострада след критиките за редките му публични изказвания по време на първата смъртоносна вълна на COVID-19 и възмущението от пътуването на кралското семейство до Гърция в условията на пандемични ограничения през 2020 г.




Известен с разгулния си начин на живот в младежките си години, кралят си спечелва прозвището "Принс Пилс" (Принц на бирата) заради обилното пиене на бира като студент.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог