Нямам обяснение за бързането с гласуването на промените в Конституцията.

Свързани новини

04.12.2023 14:39

Нямам обяснение защо се бърза с гласуването на промените в Конституцията: Проф. Екатерина Михайлова

Видян 924 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Нямам обяснение за бързането с гласуването на промените в Конституцията"

Това каза пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ, бивш депутат и бивш заместник-председател на Народното събрание:

"Чух и министърът на правосъдието да отправя апел към депутатите да не пришпорват процеса, а по-скоро да се търси качество и сигурност в предлагането на окончателните текстове".

Тя обясни, че един от най-съществените въпроси в промяната на Конституцията е свързан със съдебната власт. Предложеното има две измерения - кадровият орган, който да решава въпросите за съдиите, да бъде съставен по начин, по който да има мнозинство на съдии в него, това е международен и европейски стандарт, а втората страна е по-голямата отчетност на прокуратурата и отнемане на част от изключително големите правомощия, които имаше досега главният прокурор.

Според нея е притеснително ниско нивото на обществено доверие в настоящия парламент и уточни, че това поставя въпроса "доколко са облечени в доверие тези, които вземат решенията":

"От друга страна обаче ние не можем да оставим законодателният орган да не работи и да чакаме по някакъв магически начин да стане по-одобрявано. Но трябва да се търсят решения и от страна на политиците, и на гражданите, за да имаме по-легитимен орган за вземане на законодателни решения".

По думите на проф. Михайлова идеята за възможност депутатите да имат двойно гражданство "не е отпаднала, но е заглъхнала".

"Част от идеите за намаляване на правомощията на президента, свързани с назначаването с негов указ на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор, като че ли не срещнаха подкрепа в дискусиите", подчерта тя и коментира, че относно правомощията на президента за назначаване на служебно правителство ще има промени:

"Но те няма да бъдат така, както са в първоначалния проект, защото самите вносители разбират, че това, което са предложили, няма как да се получи. Като че ли ще има съгласувателни процедури, както и при редовния кабинет, президентът да провежда консултации с парламентарно представените фигури и да се търсят авторитетни лица, които да влязат в служебния кабинет, които име управленски добър рейтинг. Има идея, която не е оттеглена, да може да се осъществява парламентарен контрол и над служебния кабинет, с изключение на вот на доверие и на недоверие. Идеята е да има депутати, това е в първоначалния проект".




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.