Интелигентни трафик системи АД
01/02

Свързани новини

15.01.2024 14:34

Незаконни са внесените проектопромени в закона за тол-а, иска нови стотици милиони инвестиции и лобира за телекомите

Видян 4774 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Внесените в Народното събрание на 12 януари 2024 г. предложения на ПП-ДБ за промени в Закона за пътищата създават предпоставки за влошаване на постигнатото качество и достъпност на услугите за пътно таксуване в България, не съответстват на типа тол система, въведена в страната и са в противоречие с европейските директиви за тол таксуването, които са хармонизирани с българското законодателство.


Тези законови промени се предлагат за втори път без изменения и без промяна в мотивацията, като те бяха категорично отхвърлени от Народното събрание само преди една година, на 19 януари 2023 г., поради експертни оценки за тяхната несъвместимост с процеса на тол таксуване в България – изградената смесена система на тол таксуване (на база време и разстояние) прави технически невъзможно „отделянето“ на продажбата на винетки и маршрутни карти от тол таксуването.


За разлика от някои принципи за пътно таксуване в Европа, където системите за продажба и активация на продукти за таксуване на база време (винетка) и системите за таксуване на база изминато разстояние - GNSS системи за таксуване (тол) са отделни системи, в Република България вече е изградена и функционира „смесена електронна система за пътно таксуване на база изминато разстояние и време“. Това прави технически невъзможно предоставянето на услугите диференцирано, както предлага законопроектът.


Законопроектът предпоставя изграждането на нова система за продажба на електронни винетки с нови инвестиции от държавния бюджет, като не се използват вече въведените софтуерни решения на тол системата и националните доставчици на услуги.


ИТС АД е национален доставчик на услуга, сертифициран по стандартите за таксуване на база изминато разстояние и време, и прилага с пълна сила стандартите за коректното изпълняване на допълнителните услуги, които предоставя от името и за сметка на АПИ.


ИТС АД развива търговските си канали за продажба както онлайн, така и тези „лице в лице“, като за тази цел разработи, имплементира и поддържа спомагателни интерфейси за всяка една точка за активация на електронни винетки и маршрутни карти, влагайки за това собствени инвестиции на стойност десетки милиони левове, без да използва финансиране от държавния бюджет.


Системата на ИТС АД е с производителност и надеждност, които съответстват на наложените стандарти и осигуряват минимално кратко време за активиране на услугите, независимо от типа на продукта за таксуване – свойство, характерно за смесените системи за таксуване и отличаващото ги от т.нар. разделни системи.


Отделянето на дейността по продажба на електронни винетки от смесената система за пътно таксуване, която функционира успешно в България, предполага изграждане и въвеждане в експлоатация на чисто нова система за продажба на електронни винетки. Това води до рискове за пътното таксуване, като неяснота за правилата и техническото обезпечаване на подобен тип „търговец“ или „посредник“ на винетки, както и реален риск от понижаване качеството на услугата поради множество интеграционни процеси с лица без доказана експертиза.


Другото, предложено в законопроекта отделяне на дейността по продажба на маршрутни карти също технически е неизпълнимо при смесената система за пътно таксуване. Процесът по генериране, активиране и продажба на маршрутни карти е свързан с обменянето на тол контекст (неразделна и съставна част от таксуването на база изминато разстояние), съгласно международни стандарти ISO 12855 и ISO 17575-1, приложими за пътно таксувани, възприети от Агенция „Пътна инфраструктура“, съгласно изискванията за европейското EETS пространство.


Със създаването на ал. 22 на чл. 10л на Закона за пътищата, вносителите на проектозакона предлагат да се създаде изцяло нов ред за продажба на електронни винетки и маршрутни карти чрез програмни интерфейси, различни от досега съществуващите такива. Подобно решение е свързано с изграждането от АПИ и от държавата на програмни интерфейси, за да може определени юридически лица да закупуват електронни винетки по ред, различен от предвидения за останалите лица. Всеки един метод за продажба на електронни винетки следва да отговаря на високите изисквания за качество и сигурност, като със сигурност ще е необходим разход на време, както и на средства от държавния бюджет за изграждането на тези интерфейси.


Много въпроси възникват за начина, по който ще се извършва продажбата на електронни винетки: как ще бъде извършвано активирането на електронните винетки; как ще се извършва плащането и обезпечаването на плащането на цената на активираните винетки. Към настоящия модел на продажба липсва какъвто и да било риск за бюджета, като Националните доставчици носят отговорността за всяка продадена винетка, още в момента на активирането й.


Държавата усилено работи през изминалите години по хармонизиране на европейските директиви и регламенти с националното законодателство (Директива (EС) 2019/520; Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/204; Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/203), с фокус върху повишаване изискванията към националните доставчици на услуга, както и намаляване ролята на държавата в процеса по предоставяне на услуги за пътно таксуване.


Директива 2019/520/EU на Европейския съюз и българското законодателство през 2023 г. въведоха понятието Европейска услуга за електронно таксуване, която се вменява именно на субекти като ИТС АД, наречени доставчици на услугата. Друг субект събира пътните такси и това са държавните органи като АПИ и Националното тол управление. Те са органите, които определят таксите и потвърждават данните от доставчиците на услугата, но не извършват дейностите, свързани с предоставянето на услугата.


Според европейската нормативна уредба тол таксуването трябва да се извършва от независими оператори - НДУ, защото ако се прави от държавните органи, които определят правилата и размера на пътните такси, това се превръща в държавен монопол и дава възможност за злоупотреби на пазара.


Друга причина за препоръката на ЕК да се въведат НДУ в пътното таксуване – винетки и тол такси е, че дейността им изисква големи инвестиции в технологии и обслужващ персонал, които по този начин държавата си спестява.


Възнаграждението и функциите на Националните доставчици на услуги са регламентирани в Директивата 2019/520/EU на Европейския съюз. Според нея държавите-членки трябва да включват в пътното таксуване разходите, свързани с



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 15.01.2024 23:54

    Не е ясно какво искат от ИТС АД! Аз обаче искам да плащам според изминатия от мен път, а не за календарно време! Разбрахте ли!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.