Според вестника военните могат да предприемат действия още в петък. Ръководството на Израелските сили за отбрана (IDF) вече е финализирало плана за инвазия, но Нетаняху е отказал да му даде зелена светлина, съобщават два източника на NYT.

Свързани новини

27.10.2023 14:07

Нетаняху отлага плановете си за наземна инвазия в Газа: NYT

Видян 897 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е в противоречие със собствените си военни, след като отказа да подпише плановете за сухопътна операция в Газа, пише в. Ню Йорк Таймс. Съобщава се, че той иска целият му военен кабинет да подкрепи инвазията.

Израелското ръководство се е зарекло да "унищожи" палестинската войнствена групировка Хамас в отговор на нападението ѝ на 7 октомври, но сред висшите служители няма съгласие за това как, кога и дори дали да се нахлуе, пише вестникът, като се позовава на множество източници.

Страната мобилизира около 360 000 резервисти след нападението на Хамас и от седмици бомбардира Газа. Бяха извършени и някои дребномащабни нахлувания в блокираната палестинска територия.

Според вестника военните могат да предприемат действия още в петък. Ръководството на Израелските сили за отбрана (IDF) вече е финализирало плана за инвазия, но Нетаняху е отказал да му даде зелена светлина, съобщават два източника на NYT.

На военните служители също така е забранено да внасят записващо оборудване на заседанията на кабинета, пише вестникът. Този ход се тълкува от източниците като опит да се "ограничи количеството на доказателствата, които биха могли да бъдат представени на националното разследване след войната".


Нетаняху отдавна предизвиква разногласия в Израел, а критиците му го обвиняват в корупция и авторитаризъм. От 2019 г. насам в страната се проведоха множество парламентарни избори, както и масови протести срещу спорна съдебна реформа, която Натаняху прокара след завръщането си на власт миналата година.

Атаката на Хамас, която беше най-тежкото нарушение на израелската национална сигурност от пет десетилетия насам, и справянето на правителството със ситуацията със заложниците увеличиха политическия натиск върху министър-председателя.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби