Свързани новини

23.08.2011 16:17

Непрекъснати атаки срещу резиденцията на Кадафи

Видян 1160 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Либийски бунтовници, които се бият със сили, верни на Муамар Кадафи, са атакували един от входовете към укрепения му комплекс Баб ал Азизия в Триполи, предаде Ройтерс, цитирайки арабската телевизия Ал Арабия. Чувало се, че ниско над комплекса прелетели самолети на НАТО.


"Революционерите се опитват да минат през Старата врата, от западната страна на комплекса. Ако успеят, боевете ще се пренесат в самия комплекс", заявил за телевизията един от бунтовниците. Британската телевизия Скай също съобщи, че след натовски удар от въздуха над комплекса се издига дим.


НАТО потвърди, че над Триполи летят нейни самолети, но не потвърди, че са обстрелвали Баб ал Азизия. От сутринта край хотел "Риксос" в Триполи, в който са настанени чуждите журналисти, се чува артилерийска стрелба. Баб ал Азизия заема площ от шест квадратни километра в южната част на Триполи. В комплекса е резиденцията на Кадафи, има казарми и други военни съоръжения.


Бунтовниците твърдят, че продължават да контролират до 80 процента от Триполи, но това не може да се провери, отбелязва Скай нюз. Междувременно в източна Либия те установиха контрол над петролния терминал Рас Лануф, след като изтласкаха от крайбрежния град Ал Аджейлат верните на Муамар Кадафи сили, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Ал Джазира. На запад силите на Кадафи отстъпвали към родния му град Сирт.


Би Би Си предаде, че през изминалата нощ части на бунтовниците са се изтеглили от столицата, тъй като било опасно да остават в града. В резултат главният площад отново е под контрола на правителството. Бунтовниците контролират някои квартали, предимно в източната част от града.


Улиците на столицата са безлюдни, тъй като в редица райони на града има престрелки, често се чуват и силни експлозии, посочва агенцията. Триполи стана арена на най-ожесточените сражения от началото на "арабската пролет", която вече доведе до свалянето на два диктаторски режима - в Египет и Тунис

Всички пътища към Триполи се контролират от контролнопропускателни пунктове на бунтовниците. Летището също е под техен контрол. Цитираният от Ал Джазира бунтовнически говорител признал, че все още няма никаква информация къде е МуамарКадафи

Говорител на Преходния национален съвет съобщи, че по море от Мисрата към Триполи продължават да се придвижват въоръжени подразделения на бунтовниците. Едновременно с това бунтовнически части са предприели офанзива от Мисрата към град Сирт, родното място на Кадафи. Градът е смятан за цитадела на привържениците на либийския лидер и е от стратегическо значение за хода на бойните действия в цялата страна, посочва Франс прес. 

Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че ожесточени сражения между армейски подразделения и бунтовнически части се водят и около град Брега.




Самолети на НАТО бомбардират комплекса Баб ал Азизия в Триполи, където вероятно се укрива Муамар Кадафи, предаде Ройтерс. По информация на телевизия Ал Арабия на територията на комплекса избухнали няколко силни експлозии.

Правителственият комплекс Баб ал Азизия е голяма и силно укрепена военна база, разположена на територия 6 квадратни километра. Обектът е обкръжен по периметъра с три реда бетонни заграждения. В комплекса има казарми и административни здания. Оборудван е със съвременни системи за сигурност, в това число камери за видео наблюдение и датчици за движение. На територията на Баб ал Азизия се намират и двете бедуински шатри, в които Кадафи приемаше високопоставени гости.

Предполага се, че от комплекса тръгват тунели към други обекти в Триполи. Според бунтовнически източници Кадафи в момента най-вероятно се крие някъде из подземните проходи под либийската столица. 

Комплексът и най-близките съседни квартали засега остават единствените огнища на съпротива срещу настъплението на въстаниците. 

Говорител на Преходния национален съвет в Бенгази съобщи, че е бил спрян конвой с войници, отправил се от Сирт към Триполи. В конвоя имало три автобуса и няколко джипа с войници и наемници. Единият от автобусите бил напълно унищожен, останалите автомобили успели да се върнат обратно към Сирт, разположен между Брега и Мисрата, посочва БТА.




Синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам не е арестуван от бунтовниците, предаде Франс прес. Той е бил видян в правителствения комплекс Баб ал Азизия в Триполи.


Междувременно стана ясно, че Международният наказателен съд никога не е получавал официално потвърждение от бунтовниците в Либия, че са арестували Сейф ал Ислам по време на светкавичното им нахлуване в Триполи. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на говорител на съда.


Прокурорът Луис Морено-Окампо заяви пред репортери, че бунтовници са заловили Сейф ал Ислам. Тогава той отказа да назове своите източници. Сейф ал Ислам обаче се появи - свободен и предизвикателен - в хотел в столицата, където са настанени чужди журналисти.


Те се срещнали с него пред едно от зданията в комплекса, което бе бомбардирано от САЩ през 1986 г. Там се били събрали и няколко десетки симпатизанти на сина на Муамар Кадафи, смятан за "премиер де-факто на Либия" и наследник на баща си на върха на властта. Сейф ал Ислам обявил, че твърденията, че е бил арестуван от либийските бунтовници, "не са нищо повече от пропагандна лъжа".

Си Ен Ен и Би Би Си също съобщиха, че Сейф ал Ислам се появил в хотела, където са настанени чуждестранни журналисти, разположен близо до правителствения комплекс Бабал Азизия. "Тук съм, за да опровергая лъжите", заявил той. 

На въпрос на журналист дали баща му е в Триполи и е безопасност, Сейф ал Ислам отговорил "Разбира се". Той добавил, че Триполи бил изцяло под контрола на режима. Според него западните държави разполагат с технологии, които им позволяват да изпращат къси текстови съобщения до жителите на Триполи с твърдението, че режимът бил свален. "Това е война на технологиите и медиите", заявил Сейф ал Ислам.


От своя страна Преходният национален съвет обясни по доста изненадващ начин появата на сина на Кадафи Сейф ал Ислам по улиците на Триполи, посочва ИТАР-ТАСС. Според съвета записът е бил направен преди време и сега бил показан, за да предизвика объркване сред либийците.




През нощта в неделя срещу понеделник прокурорът на Международния наказателен съдЛуис Морено Окампо обяви, че според получена от него поверителна информация Сейф ал Ислам, бил арестуван от бунтовниците. Впоследствие тази информация бе потвърдена и от източници на бунтовниците.

Международният наказателен съд издаде на 27 юни международна заповед за арест на Кадафи, на Сейф ал Ислам и на шефа на разузнаването Абдул ас Сануси. Тримата са обвинени в престъпления срещу либийския народ и в прилагането на план за потушаване на бунта "с използването на крайни мерки, в това число и смъртоносно оръжие", посочва АФП.




САЩ разработват планове да помогнат за събирането на голямото количество оръжие в Либия след очакваното окончателно падане на режима на Муамар Кадафи, съобщи "Ню Йорк таймс", цитиран от ДПА.

Според вестника, който се позова на неназован правителствен източник, е възможно екип от оръжейни експерти от американските въоръжени сили и други ведомства да замине за Либия след свалянето на Кадафи. Те биха помогнали на либийския Преходен национален съвет да прибере на сигурно място оръжия като ракети с топлинно насочване, които могат да бъдат използвани за атаки срещу граждански самолети, пише "Ню Йорк Таймс". 

"Най-много се безпокоя от разпространяването на такива оръжия", заявил неназованият високопоставен офицер от армията пред вестника. Представители на САЩ са в контакти с ръководители от съседни на Либия държави във връзка с евентуален трафик на ракети, допълва "Ню Йорк таймс".




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог