Свързани новини

02.10.2013 13:20

Нелепо: 280 000 души са без цифрова тв

Видян 1369 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трети ден  по официални данни 100 000 българи са без телевизия. Ситуацията е нелепа, тъй като от близо година държавата шумно се занимава с цифровизацията. В полунощ на 29 срещу 30 септември бе спряно излъчването на аналоговия телевизионен сигнал и се премина на цифров.

Днес бяха оповестени данни от мултиплекс операторите. Оказва се, че реално 280 000 души са останали без цифров тв сигнал, пише ПИК. 393 населени места са без абсолютно никакво покритие. Броят на хората без телевизия сега съставлява над 5 % от населението на България. Толкова многолюдна страна ли сме, за да загърбваме толкова много хора?

Над 7 млн. души имат достъп до цифрова телевизия, става ясно от изявление на мултиплекс операторите. Изградените мрежи за цифрова телевизия са изцяло в съответствие с поставените изисквания, категорични са от "НУРТС Диджитъл" ЕАД и "Фърст Диджитъл" ЕАД. Те са си свършили своите ангажименти по договор, но какво свърши държавата, за да обезпечи сигнал и за останалите българи? Досега нищо.

Цифровата телевизия, също като старата аналогова, може да бъде приемана с обикновена външна антена. Цифрово вече се излъчват и приемат следните телевизии: БНТ 1, БНТ 2, БНТ 1 НD, Би Ти Ви, Би Ти Ви лейди, Ринг, Нова тв, Диема фемили, Тв7, Нюз 7, България он еър, както и националното радио.

Цифровият тв сигнал е по-качествен като картина, а и позволява излъчването на повече тв програми, както и на допълнителни услуги като разписание на предаванията на всяка отделна тв програма и др. Съвременните телевизори  се произвеждат с вградени устройства за цифрова телевизия, но за приемане на новия, цифров, сигнал с обикновен телевизор е необходим цифров декодер. Над 200 000 социалнослаби у нас имат право да го получат безплатно, но засега едва 90 000 са се уредили с него. Ваучери за декодер се раздават до 30 октомври, а трябва да се вземат не по-късно от 30 ноември т. г. Иначе цената му е 30 лева.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец