04.04.2017 14:27

Неков: БАБХ да забрани палмовото масло, рисковете за деца и бебета са големи

Видян 1175 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Палмовото масло намира широко приложение в хранително-вкусовата промишленост, заради това че е по-евтино. „Този спестен разход за суровина ще рефлектира в многократно по-високи разходи за обществено здраве и от държавните бюджети, и от джоба на потребителите“, коментира Момчил Неков по време на обсъждане на доклад относно палмовото масло късно снощи на пленарната сесия в Страсбург. „Изкушени от по-ниската стойност на продукта, потребителите с по-ниски доходи стават неволна жертва на тази подмяна на реални млечни съставки с растителни. В името на общественото здраве на българина призовавам Българската агенция по безопасност на храните за бързи стъпки в насока забрана на използване на суровината в хранително-вкусовата промишленост“, допълни българският евродепутат, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони.


„Смятам за стряскащи информациите, че палмовото масло се използва в производството на детски и бебешки храни. Според оценки на експерти, около 50% от всички храни в Европейския съюз съдържат палмово масло. Европейският орган по безопасност на храните публикува информация, че продуктът е канцерогенен и генотоксичен. Порочните практики явно са предприети от недобросъвестни производители, но за това трябва да се намеси Европейската комисия и да забрани използването на суровината в хранително-вкусовата промишленост“, заяви Момчил Неков.


За миналата година в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло. От тях над 12 хиляди тона са влезли в хранителната верига. Суровината намира приложение и в производството на био горива. Каузата на Неков чрез кампанията му „Да защитим българския вкус“ е да подпомага българското производство на храни и да насърчава потребителите да търсят български продукти, в които се използват натурални продукти, като естествено мляко например, а не техните заместители. „Българите като потребители можем да помогнем за връщане на поминъка у нас, като търсим български продукти, направени от български суровини. Така ще успеем като граждани да се преборим с храни със съмнително качество и суровини“ коментира още евродепутатът Момчил Неков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева