Свързани новини

16.12.2014 10:58

Неизбежна отбрана с пистолет и в двора

Видян 1418 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов етап започна в дебата за неизбежната отбрана на имущество с оръжие. Патриотичният фронт предлага разширяване на обхвата на неизбежната отбрана, като идеята се подкрепя от пострадалите от кражби. Според правозащитни организации обаче законът и в момента включва достатъчно текстове за отбрана и полицията е тази, която трябва да си свърши работата. Законът и в момента дава право да се използва оръжие, за да си защитиш дома, заяви председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев по бТВ. В същото време съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов подчерта, че са нужни промени заради продължаващите кражби и нападения срещу възрастни хора в селата.


Лидерът на ВМРО подчерта, че ПФ настоява да се направи работна група между народни представители, представители на Министерството на правосъдието и МВР, за да може държавата да се заеме с този сложен проблем и да защитава българските граждани. По думите на Каракачанов едно от предложенията на патриотите е да се разшири обхватът на неизбежната отбрана, така че освен жилището, тя да включва и други собствености – имот, гараж. Сред други от предложените мерки са засилено видео наблюдение и засилено полицейско присъствие – в критичните точки.


Председателят на БХК от своя страна заяви, че и в момента законът позволява използването на оръжие, ако някой влезе в дома ти, а ако става дума за двор, може да се използва пропорционална сила – например, ако крадецът носи брадва, да се защитиш с брадва. Той подчерта, че законът в никакъв случай не е хлабав и в момента нарушава международното право за човешките права.


Според него държавата трябва да защитава хората и за това българите си плащат данъци. „Абсолютно недопустимо е да стават такива нападения”, подчерта той и допълни, че България разполага с голяма полицейска сила, която просто трябва да започне да си върши работата. „Абсурд е да се въоръжават възрастни хора с пистолети, за да се защитят”, допълни той.


Въпреки думите на Кънев, че и сега неизбежната отбрана е разрешена, жители на селата, засегнати от най-много кражби, също настояват за промени, които да им позволят с оръжие да защитават имуществото си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева