Недостиг на лекарства и обикаляне по аптеките – това наблюдаваме у нас през няколко седмици. В някои случаи става дума за сезонно приемани медикаменти, но в други – за животоподдържащи, които би трябвало да са осигурени за хората с хронични заболявания.

Свързани новини

12.07.2023 16:43

Недостиг на лекарства и обикаляне по аптеките у нас през няколко седмици

Видян 1213 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Недостиг на лекарства и обикаляне по аптеките – това наблюдаваме у нас през няколко седмици. В някои случаи става дума за сезонно приемани медикаменти, но в други – за животоподдържащи, които би трябвало да са осигурени за хората с хронични заболявания.

Има ли държавата механизъм за гарантиране на нормалния живот и поддържащото лечение на тези хора и от кого зависи у нас да има достатъчни количества лекарства?

Хора с хронични заболявания и техни близки, които през последните години са се сблъскали с недостиг на животоподдържащи лекарства, споделиха пред БНР оплакванията си и сблъсъка с усилията на държавата да реагира извънредно на тези ситуации, предизвикани от проблеми с производството или доставката на медикаменти.  

Припомняме историята на Евгени Георгиев, трансплантиран със сърце преди 17 години и зависим от ежедневния прием на имуносупресори, за да не отхвърли органа. Преди два месеца Евгени и други трансплантирани, приемащи лекарството Селсепт, не успяват да си набавят жизненоважния медикамент в нужните им количества, тъй като липсват достатъчно опаковки в аптеките. През юни тези хора се обръщат за помощ към здравното министерство и след предприетите действия мъжът разказва, че му е отпусната една опаковка при необходими 2 и половина.

Че фирмите-вносители или така наречените притежатели на разрешение за употреба на дадено лекарство отговарят за планирането, доставката и разпределението на нужните за България количества, потвърждава Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата. Държавата не участва в този процес и няма информация с какви запаси от медикаменти разполагат тези фирми и за колко месеца напред. Когато се появи проблем с временно или постоянно спиране на продажбите на дадено лекарство, фирмата-вносител трябва да уведоми агенцията най-малко два месеца по-рано. Ако това е поради непредвидими обстоятелства, срокът пада до 7 дни. За неспазването му не се търси отговорност, обясни Кирилов.

Затруднения в доставките на животоподдържащо лекарство се отразяват и върху пациенти с рядкото заболяване Миастения гравис. През май медикаментът Калимин, който им помага да дишат свободно, трудно се намира в аптеките, от които обичайно си го купуват. Лекарството е единственото, което Здравната каса заплаща за тези хора. Тогава председателят на фондация Миастения гравис Ирена Нешовска се обръща към фирмата-вносител и оттам обясняват, че имат известни трудности, но на 20 юни ще има доставка. В края на юни Калимин в аптечната мрежа няма. След разговор между здравното министерство и вносителя, в началото на юли се прави извънредна доставка. Но медикаментът не стига до всички аптеки, които преди това са го продавали.  

България е единствената държава-член на организацията Евромиастения, която има проблем с осигуряването на това лекарство, твърди Ирена Нешовска.

Какво може да направи държавата при затруднения с доставката на дадено лекарство – част от мерките предприемат от Агенцията по лекарствата, обясни Богдан Кирилов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион