Със сигурност при посещението на Остин у нас ще стане дума България да осигури помощ на Украйна с въоръжение, твърди Найденов

Свързани новини

17.03.2022 10:56

Не можем да си позволим да даваме военна помощ на Украйна, трябва да искаме такава: Бивш военен министър

Видян 1432 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не можем да си позволим да даваме никаква военна помощ, трябва да искаме такава. Това заяви в ефира на „Здравей, България” бившият военен министър Ангел Найденов. По думите му страната ни не бива да се отказва от толкова значими отбранителни способности.


 


„Американският министър на отбраната Лойд Остин ще посети страни, които имаме по- колебливо отношение във връзка с мерките, които трябва да се предприемат за усилване на колективната отбрана.


 


Със сигурност при посещението му у нас ще стане дума България да осигури помощ на Украйна с въоръжение, в това число и с комплексите, с които разполагаме за противовъздушна и противоракетна отбрана. Ще стане дума и за разполагането на сухопътни компоненти на наша територия”, обясни той.




Найденов добави, че една от системите, с които България разполага може да следи и поразява шест цели едновременно със сила на 12 ракети. „Това е система, която е най-мощното въоръжение, което протежаваме в момента”, добави той.


 


Той беше категоричен, че страната ни трябва да поиска всичко, което съюзниците ни в НАТО предвиждат по отношение на отбраната.


„Оръжейни системи, усилен еър полисинг. След еър полисинга минаваме в следващата мисия по отношение ма ВВС. Тази за отбраната. Не се движим обаче в синхрон с общите отбранителни планове, вероятно и това е една от причините за посещението на Лойд у нас”, коментира още Ангел Найденов.


 


Според него излизане на конфликта извън територията на Украйна би означавало въвличането на НАТО и прекрачване на прага на Трета световна война.


 


„Няма нова фаза в конфликта, но има нов момент от страна на украинската армия. Тя минава в контранастъпление. Смята се, че Русия използва преговорите и прекъсването на сухопътните операции, за да прегрупира силите си”, уточни той.


 


Сходно мнение изрази и бившият министър на отбраната Аню Ангелов. По думите му страната ни не може да си позволи да предостави голяма военна помощ на Украйна.


 


„Единственото, което можем да дадем са преносими зенитно-ракетни комплекси, които имаме на складове или противотанкови ракети. Всичко останало е огромен дефицит за страната ни. Недостатъците трябва да бъдат покрити от сили на съюзниците. Не трябва да чакаме обстановката у нас да се промени. България и Румъния имат общ план за отбрана, крайно време е да се пристъпи към първия етап от него”, добави той.


 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак