21.12.2016 15:24

Не купувайте животни за коледен подарък, съветват от Четири лапи

Видян 1999 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Покупката на животно за Коледен подарък е една от най-лошите идеи за празнична изненада, твърдят от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“. В повечето случаи решението за такава покупка е импулсивно, без хората да си дават сметка за отговорностите,  грижите и разходите, които изисква домашният любимец. Безочливи търговци на кученца и други животни пък се възползват от това, за да увеличат продажбите си, сочи проучване на организацията относно онлайн търговията с животни.


„В дните преди коледните и новогодишните празници има увеличение на обявите за продажба на животни с до 40% в сравнение с началото на есента, като към средата на месец декември приблизителният брой активни обяви в четирите най-големи платформи за онлайн търговия е около 33 000,“ обяснява директорът на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова. „Предлагат се основно кученца, като в момента най-популярни са малките породи - померан, йорки, чихуахуа, както и кучета от т. нар. „опасни“ породи - алабай, питбул, американски стафордшир териер, кане корсо и подобни. Нова тенденция е увеличеното предлагане на редки и екзотични породи котки.“


 „Четири лапи“ предупреждава, че покупката на животни през обяви в интернет крие немалки рискове – както за животните, които се продават, така и за потребителите. Вина за това имат и самите платформи, които нямат политика на защита на потребителите от заблуди и измами. Основните проблеми, на които са се натъкнали експертите на организацията при проучването на търговията с животни в интернет, са липсата на проследимост на обявите към конкретен развъдчик или търговец, неясния произход и здравословно състояние на предлаганите животни и липсата на контрол върху съдържанието на обявите, което нерядко е в разрез със законовите изисквания, какъвто е случаят с масовата продажба на животни с купирани уши и опашки – нещо, което е забранено у нас от 2008 г.


„Всички страдаме от липсата на правила и контрол при онлайн търговията с животни,“ категорична е д-р Иванова. „Имаме десетки оплаквания от хора закупили животинче от обява, което след това се е оказало със скрито заболяване, изискващо скъпо и нерядко безрезултатно лечение. Представете си емоционалната травма за всички в семейството и най-вече за най-малките, когато новият домашен любимец, на когото толкова се радват, внезапно влоши здравословното си състояние и почине. Не са рядкост и случаите на хора, които са закупили животно без да са наясно дали могат да полагат адекватни грижи за него, като не са получили и правилен съвет за това от продавачите.“


През пролетта на тази година „Четири лапи“ стартира международна кампания, целяща да привлече общественото внимание към рисковете, които крие онлайн търговията с животни. Част от кампанията е виртуалният детектор за измами с домашни любимци, който класира най-популярните 42 платформи за обяви от 10 страни в зависимост от това доколко е гарантирана защита на потребителите и животните. Резултатите и на четирите български сайта с обяви, които са били детайлно проучени, са тревожни и ги поставят в дъното на класацията. Повече за кампанията на „Четири лапи“, както и за детектора за измами с домашни любимци можете да научите от сайта www.petdeception.org.


От „Четири лапи“ съветват, ако все пак сте решили да зарадвате близките си с домашен любимец, да се обърнете към някой от приютите за безстопанствени животни или групите от активисти, които се грижат за пострадали улични четириноги. Осиновявайки животно от тях, Вие не само ще получите нов приятел и член на семейството, но също така спасявате един живот и помагате за намаляване на броя на нежеланите животни на улицата и в приютите. Преди да вземете решението да увеличите семейството си с нов четириног член, непременно се консултирайте със специалист относно грижите и разходите, които той ще изисква.


„Четири лапи" е международна организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства в 12 страни, сред които и България. Създадена през 1988 г. от Хелмут Дунглер, организацията популяризира хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. Успехите на „Четири лапи" са в резултат на проучвания и научна работа, както и на активно лобиране на национално и международно ниво. Усилията на „Четири лапи" са съсредоточени в помощ на животни, чието съществуване зависи изцяло от човека: бездомни кучета и котки, опитни животни, селскостопански животни, животни компаньони, както и отглеждани в неподходящи условия големи котки, мечки и орангутани.


Офисът на „Четири лапи” в България функционира от 2000 г. У нас организацията е позната най-вече с кампаниите си в помощ на бездомни животни, както и с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.


От 2008 г. „Четири лапи” съдейства активно на онези общини, които имат желание да решат въпроса със скитащите животни чрез хуманни средства, но нямат ресурс за това. Досега екипи на организацията са работили в над 30 общини у нас и са обработили над 15 000 животни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни