Церемонията по подписването се състоя в централата на НАТО в Брюксел

Свързани новини

13.10.2022 11:26

НАТО създава европейска ПВО, България ще бъде част от нея

Видян 1607 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България и още 13 страни-членки на НАТО, както и Финландия, която тепърва предстои да се присъедини към Алианса, подписаха декларация за намерение, с която да се създаде "Европейска инициатива за въздушен щит", предаде БНР.


Ръководената от Германия инициатива цели да създаде европейска противовъздушна и противоракетна отбрана чрез съвместно придобиване на противовъздушно и и противоракетно оборудване от европейските нации, се казва в съобщението на Алианса. Според Ройтерс става дума за системи от типа "Ароу 3" и "Пейтриът".


Заместник генералният секретар на Пакта Мирча Джеона определи ангажимента като "решаващ в момент, в който сме свидетели на безскрупулните и безразборни ракетни нападения от Русия в Украйна, които убиват цивилни и рушат критична инфраструктура.


"Новите системи, които са оперативно съвместими и интегрирани в рамките на противовъздушната отбрана на НАТО, ще подсилят значително способностите за защита на Алианса от всякакви въздушни заплахи", допълни той.


Останалите страни, които се включват в инициативата, са Белгия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Словакия, Словения, Румъния и Обединеното кралство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Кака Милка, леля на Пръстена на Калоян 13.10.2022 23:20

    Предлагам Ръ.Бъ. да плати за новите си ПВО със цени "златни грошове" взети на кредит от ТВ НОВА срещу резона лихва!

  • 002 Anonimen 13.10.2022 18:49

    Браво,те осъдиха вчера в Америка един от най-добрите опозиционни журналисти Алекс Джоунс забележете за 1 милиард долара,за това ,че в своето предаване е казвал критични неща,повечето от които са верни за Администрацията на президента Бадън и политиката на Глобалистите.Това минава всякакви граници на диктатура и то в САЩ,само която преди 2001г.,смятахме за люлката на свободата в света.СРАМ И ПОЗОР.

  • 001 Anonimen 13.10.2022 12:52

    Пак ще се наливат милиарди във военната промишленост на САЩ и ще се източват европейските държави и гражданите им. Преди колко години платихме 3 милиарда за хартиени чертежи и след колко години ще получим вече морално остарели машинки, а през това време нашите милиарди отиват към Зеленски, а ние мрем от глад и болести?! Умишлено се фалира Европа в името на глобалистите и САЩ, факт

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби