Свързани новини

11.04.2014 17:20

НАТО не иска да изолира Русия, обяви Расмусен в София

Видян 1650 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия трябва да приключи с дестабилизирането на Украйна, да изтегли войските си от там и да върне доверието към себе си.


Това призова от София генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение в страната ни и завърши визитата си с разговори с външния ни министър Кристиан Вигенин, предаде нюз.бг.


Шефът на НАТО заема категоричната позиция, че нещата по отношение на размирна Украйна не могат да продължават така, както са били до сега. Организацията обаче, по думите на Расмусен, все още държи дипломатическите си канали за комуникация с Русия отворени.


"Не искаме да изолираме Русия, но тя сама се изолира сама все повече и повече с всеки изминал ден", подчерта още той и загатна, че България играе ключова роля в региона, което означава, че този регион е от ключово значение за НАТО.


Не на последно място Расмусен обяви, че НАТО има готовност да предостави подкрепа за Украйна, както и да съседните страни Молдова и Грузия.


„Благодаря за всичко, което направихте до сега, г-н Расмусен", отбеляза министър Вигенин. А отговорът на госта ни от НАТО бе - "Благодаря, Кристиан, за тези мили думи".


Външният ни министър напомни, че самият генерален секретар на НАТО е изиграл ключова роля за присъединяването на България към Европейския съюз.


Темата „Украйна" очаквано е била засегната в разговорите между Вигенин и Расмусен, като министърът ни е потвърдил пред НАТО, че единственият начин ситуацията да се оправи е чрез политически диалог и чрез дипломатически инициативи. „Европейския съюз и НАТО са готови да укажат необходимата подкрепа на Украйна", напомни министърът на външните работи. Кризата, според него, обаче все още не е преодоляна.


Предстоящата среща на върха във Великобритания през септември, на която трябва да се определят действията на НАТО след приключване на операцията в Афганистан, също е засегнат въпрос в разговорите на четири очи между министър Вигенин и генералния секретар на организацията.


„Приоритетен въпрос за България е присъединяването на Черна гора към НАТО", заяви министър Кристиан Вигенин. Това е така, защото според външното ни министерство, присъединяването точно на тази държава ще бъде гаранция за засилването на сигурността в нашия регион.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби