На туроператори, които оперират на германския пазар, ще бъдат дадени средства, с които да рекламират България като туристическа дестинация. Това съобщи служебният министър на туризма Илин Димитров”.

Свързани новини

13.03.2023 14:02

Наполовина по-малко немски туристи спрямо 2019 г, не щат извън юли-август, бият ни РСМ и Албания

Видян 1231 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като миналата година правителството Петков – Нинова и първото служебно правителство, където министър на туризма е сегашният Илин Димитров (ПП), не платиха обещаните на немските туропетатори по 35 евро на седалка за чартърните полети до България, т.г. ще имаме в най-добрия случай около половината гости от най-големия пазар на пътуващи в Европа спрямо 2019 г. Както многократно обясняваме, очевидно без нов продукт бг туризмът е обречен.


 Ето какво пише от мястото на събитието един от тримата професионални журналисти в бранша Наталия Малчева:

„Интересът към България на изложението в Берлин е умерен (б.р. на снимката личи), като повечето от срещите на родните компании бяха със стари партньори, а интерес от нови компании към дестинацията почти нямаше.


За съжаление Албания и Северна Македония в момента се продават по-добре от страната ни в Германия, тъй като са „близка екзотика“ на достъпни цени, обясниха пред travelbulgarianews.bg представителите на сектора.

Още в края на миналата година туроператорите, които водят туристи у нас от Германия, заявиха, че ще орежат чартърните си програми за това лято, заради обещаните им, но неизплатени по 35 евро на седалка за пристигнал у нас туристи със самолет за лято 2022 г.
След поредица от срещи от страна на Министерство на туризма и български партньори на компаниите на пазар Германия стана ясно, че ръст на записванията от страна на немски туристи за родното море през това лято ще има. Той обаче ще е от порядъка на 20-25 на сто спрямо 2022 г., но туристите ще са с 40-45 на сто по-малко в сравнение с предпандемичната 2019 г. Записванията обаче са само за активния сезон, но не и за крилата”.


Само напомняме, че подобни обещания за ръст спрямо мъртвите К19 времена през 2020-2021 г. имаше и за миналата година, но не ни се получи. За това лято също си оставаме само с надежди засега, като реалистичните очаквания са туристите от Германия да бъдат наполовина спрямо 2019 г.


А това е основният ни пазар от соца и до днес, особено пък след отпадането на републиките от бившия СССР като генетична зона и при срината за бг туризма Великобритания, където продаваме седмица олинклузив на 230 – 270 паунда.
„Според Димитров е задължително рекламният бюджет на страната ни да бъде увеличен, така е България да може да си позволи да е страна-партньор на ITB Берлин или на WTM в Лондон.

На туроператори, които оперират на германския пазар, ще бъдат дадени средства, с които да рекламират България като туристическа дестинация. Това съобщи служебният министър на туризма Илин Димитров”.


Както многократно сме обяснявали, наливане на колкото и да било пари в реклама, без да имаме нов продукт и продължавайки да експлоатираме наличния, който продаваме от 1970 г. до днес, няма да доведе до различен резултат.


В същото време материалната база на бг туризма в основната си част вече не е в добро състояние, тъй като е строена набързо и главно преди 15-20 г., така че ценово сме обречени да стои на дъното с все по-лоши хотели. Последните данни на НСИ са за приход средно 10 евро на легло на нощ, което е пъти под себестойността на отдаването му.


Мария Пенчева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби