Shell беше критикувана от активисти за климата, като професор Емили Шукбърг, климатолог от Университета в Кеймбридж, заяви, че компанията трябва да се съсредоточи върху ускоряването на екологичния преход, "а не да се опитва да внушава, че за най-уязвимите членове на обществото е най-добре да удължим използването на нефт и газ".

Свързани новини

09.07.2023 07:45

Намаляването на добива на нефт и газ би било "опасно": Shell

Видян 10294 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният изпълнителен директор на британския енергиен гигант Shell Ваел Саван защити зависимостта от петрола и газа, като заяви, че намаляването на производството на въглеводороди би било "опасно и безотговорно".

В интервю за Би Би Си Саван твърди, че светът все още "отчаяно се нуждае от нефт и газ" и че преходът към възобновяема енергия не се осъществява достатъчно бързо, за да ги замени.

Миналата година Европейската комисия призова ЕС да ускори прехода си към зелена енергия, за да прекрати зависимостта си от руския нефт и газ. Стремежът да се откаже от евтиното руско гориво доведе до рязко покачване на цените на енергията и допринесе за тежка криза на жизнените разходи в целия блок.

Саван заяви, че намаляването на производството на изкопаеми горива рискува да влоши икономическия спад, като ограничи световните енергийни доставки и увеличи сметките в условията на нарастващо търсене от страна на Китай и студено време в Европа.

Shell беше критикувана от активисти за климата, като професор Емили Шукбърг, климатолог от Университета в Кеймбридж, заяви, че компанията трябва да се съсредоточи върху ускоряването на екологичния преход, "а не да се опитва да внушава, че за най-уязвимите членове на обществото е най-добре да удължим използването на нефт и газ".


Ръководителят на ООН Антонио Гутериш неотдавна определи инвестициите в добива на нефт и газ като "икономическо и морално безумие".

Коментирайки тези забележки, Саван настоява, че "опасно и безотговорно би било да се намали добивът на нефт и газ, така че разходите за живот, както видяхме миналата година, да започнат отново да се покачват".

Той заяви, че стремежът на ЕС да замени руската енергия през миналата година - който включваше безумно купуване на втечнен природен газ - е подхранил войната за наддаване на пазара и е лишил по-бедните страни като Пакистан и Бангладеш от втечнен природен газ.

"Те отнеха втечнения природен газ на тези страни и децата трябваше да работят и учат на свещи", каза Саван. "Ако ще имаме преход, той трябва да бъде справедлив и да не работи само за една част от света."

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) неотдавна прогнозира, че петролът ще остане незаменим в обозримо бъдеще и че до 2045 г. световният апетит за суров петрол ще нарасне до 110 млн. барела дневно.
 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.