Свързани новини

06.05.2009 17:03

Най-печелившите банки: Уникредит, ДСК и ОББ

Видян 5641 пъти | Коментари 0
Гласували 9 рейтинг: 3.1111
много слаба слаба добра много добра страхотна

Банковата система в България продължава да бъде стабилна и на печалба. Сумата на активите на банковия сектор е 69.2 млрд. лв., като петте най-големи кредитни институции са с пазарен дял 56.3%, а средните и малките банки притежават 38.2% от общите активи на системата. Отчита се ръст на депозитете на гражданите. В края на март 2009 г. коефициентът на покритие е 145%, като нивото е сред най-високите в ЕС.


Въпреки усложнените пазарни условия и отчетените загуби в банковите системи на други страни, у нас трезорите реализират печалба за първото тримесечие в размер на 271 млн. лв, пише в отчета на БНБ, публикуван точно преди празниците.


Лидер по печалба за тримесечието е Българската банка за развитие с положителен резултат от 4,88 млн. лв., което е ръст от цели 326% на годишна база. Това се дължи на включването на единствената държавна банка в Плана Станишев за подкрепяне на икономиката чрез кредити за 500 млн. лв. по конкретни бизнеспроекти на хиляди малки и средни фирми.


Сред търговските институции номер едно е УниКредит Булбанк, която е постигнала 58,8 млн. лв. печалба, следвана от Банка ДСК с 48,75 млн. лв. и ОББ с 28,04 млн. лв. Най-голям спад на печалбата на годишна база у нас бележи Юробанк И Еф Джи (обединила Пощенска и Банка ДЗИ), чийто положителен финансов резултат се стопява с 62,7 на сто до 9,85 млн. лв.


“Най-обезпокоително от банките с отрицателен финансов резултат е положението с печалбата на гръцката банка Алфа Банк, която е реализирала загуба от цели 11,5 млн. лв. за първите три месеца на 2009 г. За цялата минала година загубата на Алфа Банк възлезе на 23 млн. лв., а в края на март 2008 финансовата институция имаше отрицателен резултат от едва 302 хил. лв”, пише по повод данните на БНБ най-авторитетният сайт за икономика инвестор.бг. Тревогата е подсилена от авторите на сайта с още един факт: “Негативна тенденция се наблюдава и при активите на гръцката банка, които макар да се увеличават с близо 25 на сто до 2,05 млрд. лв. на годишна база, търпят спад от около 4 на сто спрямо 31 декември 2008 г.”


Най-голям ръст на активите, след правителствената Българска банка за развитие, има Емпорики със 79,3% увеличение. В дъното на класацията със спад на своите активи за последната година са: Райфайзенбанк, Тексим и Зираат Банкасъ, добавя инвестор.бг. Най-голям ръст на активите бележат Сити Банк (51%), КТБ (11,4%) и Общинска банка (9,9%). Сред първите пет по ръст са още ББР и опериращата от скоро у нас Леуми.


В края на март общата капиталова адекватност на банковия сектор е 16.5% (при 14.9% в края на 2008 г.), а адекватността на капитала от първи ред достига 12.7% (при минимално изискване от 6%), хвали гилдията в отчета си БНБ.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв