Новооткритата диамантена борса в Сурат е обявена за "дестинация на едно гише" за над 65 000 професионалисти в областта на диамантите, включително шлифовачи, полировачи и търговци. Представлявайки поредица от девет правоъгълни структури, които се разливат от централен "гръбнак" и са свързани помежду си, обширният 15-етажен комплекс е построен на повече от 35 акра земя.

Свързани новини

22.07.2023 07:27

Най-голямата офис сграда в света е по-голяма от Пентагона

Видян 1547 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Белгийският град Антверпен е известен като световен център за търговия с диаманти, но повечето необработени камъни се добиват в Русия или Африка. Но на около 241.4 км северно от Мумбай, Индия, се намира една по-малко известна столица на скъпоценните камъни: Сурат, където се шлифоват около 90% от всички диаманти на планетата.

Сега градът в щата Гуджарат разполага с рекордна сграда, в която се помещава огромната му индустрия.

Новооткритата диамантена борса в Сурат е обявена за "дестинация на едно гише" за над 65 000 професионалисти в областта на диамантите, включително шлифовачи, полировачи и търговци. Представлявайки поредица от девет правоъгълни структури, които се разливат от централен "гръбнак" и са свързани помежду си, обширният 15-етажен комплекс е построен на повече от 35 акра земя.

Архитектите на търговския център твърдят, че той се състои от над 7,1 милиона квадратни метра разгъната застроена площ, което означава, че е надминал Пентагона като най-голямата офис сграда в света.

Проектът трябва да посрещне първите си обитатели през ноември след четири години строителни работи, две от които бяха възпрепятствани от закъснения, свързани с Covid. Очаква се сградата да бъде официално открита по-късно тази година от индийския министър-председател Нарендра Моди, който е роден в Гуджарат и преди това е бил главен министър на щата.


Нови снимки, предоставени ексклузивно на CNN, показват мраморните подове и изпълнените със светлина атриуми, свързващи над 4700 офис помещения, които могат да се използват и като малки работилници за шлифоване и полиране на диаманти. В сградата на стойност 32 млрд. рупии (388 млн. долара) се намират и 131 асансьора, както и заведения за хранене, магазини, уелнес и конферентни зали за работниците.

Според главния изпълнителен директор на проекта, Махеш Гадхави, Диамантената борса в Сурат ще спести на хиляди хора пътуването - понякога ежедневно - до Мумбай с влак, за да правят бизнес.
Атриумите на сградата са проектирани така, че да насърчават естествената вентилация в сградата.


Трудно е... (някои) хора трябва да прекарват по три часа и половина до четири часа дневно, за да се приберат от домовете си до офисите си и обратно", каза той по време на видеовръзка, като определи преместването на бизнеса в Сурат като "по-добър вариант".

"Демократичен" дизайн

Сградата е проектирана от индийското архитектурно бюро Morphogenesis след международен конкурс за проект. Преодоляването на Пентагона не е било част от заданието на конкурса, казва Гадхави пред CNN. По-скоро размерът на проекта е бил продиктуван от търсенето, каза той, като добави, че всички офиси са били закупени от диамантени компании преди строителството.

От Morphogenesis заявиха, че оформлението им създава "равни условия" за малки и големи предприятия. С офиси, свързани с дълъг централен коридор - конфигурация, напомняща на летищен терминал - обитателите имат също толкова удобен достъп до удобства и съоръжения, според съоснователя на архитектурната фирма Сонали Растоги, който описва дизайна като "демократичен".


Работата там е замислена така, че "да бъде абсолютно еднаква за всички", обясни тя по време на видеовръзка от Ню Делхи и добави, че до нито един офис не се стига за повече от седем минути от всяка от входните врати на сградата. (Междувременно Гадхави каза, че за да се реши кои фирми какви офиси да получат, се използва лотарийна система).

Дизайнът е базиран и на проучванията на Morphogenesis за това как функционира индийската търговия с диаманти. Растоги обърна внимание на поредицата от девет двора с площ 1,5 акра, снабдени с места за сядане и водни съоръжения, които могат да служат като места за неформални срещи на търговците. Сравнявайки озеленените площи с "традиционен базар", Растоги заяви, че фирмата е била повлияна от факта, че много неформални сделки се извършват извън офисната среда.

"Поръчките по електронната поща вероятно се приемат вътре, но транзакциите между хората са почти изцяло навън", каза тя, описвайки дворовете "като обществени паркове, където предполагаме, че ще се извършват всички тези дейности".


Планове за трансформация

Въздушните снимки на Суратската диамантена борса показват, че околностите на огромната сграда засега са забележително ниски. Но това може да се промени, ако се осъществят плановете за мащабно преустройство на 7-милионния град, наречен "Град на мечтите".

Амбициозният план, който беше публично похвален от министър-председателя Моди, има за цел да изгради "интелигентен" град на площ от почти 700 хектара (1730 акра) в южната част на Сурат. Гадхави заяви, че новият диамантен център ще служи като "основен наемател" за района. Междувременно Растоги съобщи, че фирмата ѝ води разговори с потенциални клиенти за други проекти в района, включително за конгресен център.


Макар че архитектката признава, че Сурат не притежава "много забележителен собствен архитектурен език", тя изразява надежда, че устойчивият дизайн ще определи бъдещото развитие на града, в който летните температури могат да надхвърлят 110 градуса по Фаренхайт.

Morphogenesis твърди, че нейният проект консумира с 50% по-малко енергия от максимално допустимата, за да получи "платинена" оценка от Индийския съвет за зелено строителство. Архитектите казват, че раздутата форма на централния гръбнак е проектирана така, че да насочва преобладаващите ветрове през структурата, а "лъчистото охлаждане" циркулира охладена вода под подовете, за да намали температурите в помещенията.


Въпреки че отделните офиси ще разчитат на традиционна климатизация, Rastogi смята, че около половината от сградата се охлажда с помощта на естествена вентилация, а общите части се захранват със слънчева енергия.

"Решихме да създадем нещо, което е емблематично, което заимства ... от своя контекст и общността, с която работим", допълва тя, добавяйки, че планът й за сградата се "основава повече на екологичния и устойчив дизайн, отколкото на определен архитектурен език".


 


 


 


 








 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион